Zin in een broodje ijs?


Ja, je leest het goed! Er bestaat echt zoiets als een broodje ijs. Italië staat bekend om zijn heerlijke eten, waaronder het ambachtelijke schepijs. Normaal gesproken eet je dit natuurlijk uit een bakje of van een oubliehoorntje, maar waarom zou je het ijs niet op een zoet broodje kunnen serveren? Inmiddels is deze lekkernij, oorspronkelijk afkomstig uit Sicilië, een ware klassieker geworden en kun je het bijna in elke Italiaanse ijssalon krijgen. Maak kennis met de brioche con gelato!

image001
Een broodje ijs bestaat uit een versgebakken brioche – een wit, zacht, zoet broodje – met daarin één of meerdere bolletjes schepijs. Door de zoete, romige en luchtige smaak van het broodje lijkt het meer op cake dan op brood. Daarom is het een goede combinatie met zoet ijs, vinden de Italianen.
Daarnaast is een broodje eenvoudig vast te houden en kun je het bijna als een lunch zien, aangezien het een stuk machtiger is dan wanneer je enkel een bolletje ijs eet. Echte liefhebbers eten een brioche con gelato zelfs als ontbijt!

image003

In Italië is het broodje ijs helemaal ingeburgerd, maar ook in Nederland is er inmiddels een aantal ijssalons die het verkopen. Dat zijn onder andere Roberto Gelato in Utrecht, Carlo Di Luca in Amsterdam, Chocolaterie Pierre in Hillegom en Haarlem en bakkerij Nagelkerke in Oudenbosch. Die eerste introduceerde in 2007 het broodje ijs in Nederland. IJssalon Roberto Gelato in Utrecht is sowieso niet vies van een beetje experimenteren, want eerder konden klanten al onder meer haringijs, sigarenijs en tomatenijs kopen.

image002

Ga je op vakantie naar Italië? Probeer dan zeker eens een broodje ijs! Daar zijn ze erg geliefd en ook toeristen zijn er positief over. De kans is dus groot dat je voortaan eerder voor een broodje zal gaan dan voor een hoorntje.

Brioche filled with gelato. Need I say more???

Follow
photo by:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *