Recept: Chocolate Chip Cookies


Het chocolate chip cookie is in 1930 per ongeluk uitgevonden door Ruth Wakefield. Samen met haar man runde ze een soort herberg en voor de gasten bakte ze verschillende lekkernijen. Op een dag ontdekte ze dat haar favoriete chocolade op was en moest ze noodgedwongen een ander soort gebruiken. Ruth Wakefield verwachtte dat de chocoladestukjes van het merk Nestlé zouden smelten tijdens het bakken, maar dat gebeurde niet. Dit bleek het begin van een succesverhaal, want inmiddels is het Amerikaanse chocolate chip cookie een echte klassieker geworden. Lees hieronder een eenvoudig recept voor heerlijke chocolate chip cookies.

image001
Dit recept is voor ongeveer 15 chocolate chip cookies.

Ingrediënten:
– 110 gram roomboter
– 65 gram witte basterdsuiker
– 85 gram lichtbruine basterdsuiker
– 145 gram bloem
– 1 ei
– 4 gram zout
– Een halve theelepel baking soda
– Een snufje vanillesuiker of vanillearoma
– 180 gram melkchocolade

image005

Overige benodigdheden:
– Weegschaal
– Snijplank
– Mes
– Plastic folie
– Deegroller
– Ronde koekjesuitsteker (Ø 5 cm)

Bereidingswijze:

1. Weeg allereerst alle ingrediënten af en laat de boter op kamertemperatuur komen.

image007

2. Snijd de chocolade ook alvast in blokjes.

image009

3. Maak de boter kneedbaar. Als de boter op kamertemperatuur is, gaat dat een stuk makkelijker. Je kunt het deeg in een machine met deeghaak maken, maar op het aanrechtblad gaat het ook prima.

4. Voeg nu de witte en bruine basterdsuiker, het zout en de vanillesuiker toe aan de boter. Kneed dit goed door elkaar.

image013

5. Voeg ook het ei toe. Kneed totdat het helemaal is opgenomen.

image015

6. Voeg de baking soda toe aan de bloem en roer dit even door. Zo voorkom je klontjes. Voeg nu de bloem met de baking soda in één keer toe aan het mengsel.

image017

7. Als de bloem bijna helemaal door het mengsel zit, voeg je de chocolate chips toe. Meng het door tot alle bloem is opgenomen.

image019

8. Als je het deeg op het aanrechtblad hebt gemaakt, wordt het door de warmte van je handen minder stevig en is het lastig om er een pil van te rollen. Maak er in dat geval een bal van. Wikkel een stukje plastic folie om het deeg heen en leg deze minstens een uur in de koelkast.

image021

9. Verwarm de oven voor op 170 °C.

10. Als het deeg stevig genoeg is, kun je het gaan uitrollen. Rol het met de deegroller uit tot een dikte van ongeveer één centimeter.

image023 image025

11. Steek met de ronde koekjesuitsteker chocolate chip cookies uit. Leg de ongebakken koekjes op de bakplaat. Zorg dat ze niet te dicht bij elkaar liggen, want de koekjes zullen gaan uitvloeien. Zet de bakplaat voor ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven.

image029

En dan zijn de chocolate chip cookies klaar!

image031 image033 image035

Follow

2 Comments

    1. Hoi Hanneke,

      Dit recept heb ik ook wel eens geprobeerd met bakpoeder, dus dat kun je ook gewoon gebruiken. Echter heb ik toen gemerkt dat de werking minder is, dus je zal iets meer bakpoeder moeten toevoegen.

      Liefs,
      Joanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *