Recept: Gezouten karamel


Als je een gebakje met gezouten karamel voorgeschoteld krijgt, trek je wellicht verbaasd een wenkbrauw omhoog. Wat maakt deze foodtrend, die je plotseling overal ziet opduiken, zo populair? Het antwoord is heel eenvoudig: dat snufje zout vormt een verrukkelijk tegenwicht voor de mierzoete karamel. In een zoet gebakje, bijvoorbeeld een chocolade bombe met pure chocolademousse, geeft gezouten karamel net dat extraatje.
Zoute karamel is een veelzijdig product. Je kunt het gebruiken als ganache voor in een bonbon of macaron, als laagje op een cheesecake en als drizzle op een bolletje ijs of je geeft een tarte tatin een eigen draai met peer en gezouten karamel. Hieronder vind je een heerlijk recept voor gezouten karamel!

Gezouten karamel recept

Ingrediënten:
– 60 gram water
– 150 gram suiker
– 250 gram ongezoete room
– 65 gram roomboter
– 295 gram witte chocolade
– 4,5 gram zout

Overige benodigdheden:
– Weegschaal
– Pan
– Bakje
– Kwastje
– Thermometer
– Spatel
– Bekken

Bereidingswijze:

1. Weeg allereerst alle ingrediënten af. Vul vervolgens de pan met het water en de suiker. Roer dit even door elkaar. Zet de pan op middelmatig vuur en laat het zachtjes doorkoken. Houd er een bakje water met een kwastje bij, zodat je de binnenzijde van de pan steeds kunt bijwassen. Dit zorgt ervoor dat de suikerkristallen oplossen en niet aanbranden en kristalliseren aan de rand.

gezouten karamel

2. Draai de pan rustig rond, maar roer niet! Als de karamel de gewenste kleur heeft, kun je de pan van het vuur halen. Voeg nu de helft van de slagroom toe aan de karamel. Kijk wel uit, want het mengsel komt omhoog en kan behoorlijk sputteren. Als je het goed geroerd hebt, kun je de overige room toevoegen en doorroeren.

3. De bekken met witte chocolade kun je even in de magnetron zetten, zodat het sneller op zal lossen in de karamel. Vervolgens kun je de karamel over de witte chocolade gieten. Dit is tevens het moment dat je de zout toevoegt. Het mengsel is tenslotte nu nog warm genoeg om het goed op te laten lossen. Roer het tot een geheel.

4. Snijd de roomboter in kleine blokjes. Controleer met een thermometer of de karamel is afgekoeld tot 40 ˚C of lager. Is dat het geval? Dan kun je de boterblokjes door de karamel spatelen. Laat het langzaam smelten.

image015

image017

5. Laat de karamel afkoelen in de koeling. Je kunt de gezouten karamel daarna verwerken in een gebakje, een mousse, een koekje, een brownie of een andere lekkernij. Genieten maar!

image019

image021

Follow

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *