Recept: Het perfecte tartelettedeeg


Het duurt jaren voordat je een recept voor deeg vindt dat perfect geschikt is om tartelettes mee te maken. Tartelettes zijn eigenlijk bakjes van koek en kunnen dienen als basis voor een gebakje. In Franse patisserieën gebruikt men meestal pâte sablée’ voor het maken van tartelettes. Dit is een zanddeeg waarmee je rijke, krokante en licht kruimelige tartelettes kunt maken.

Tartelette

Ingrediënten:
– 125 gram bloem (gezeefd)
– 100 gram roomboter
– 50 gram poedersuiker (gezeefd)
– 1 eidooier
– Een snufje zout

image003

Benodigdheden:
– Bakplaat met bakpapier
– Rolstok
– Mesje
– Rondoringen

Bereidingswijze:

1. Weeg eerst alle ingrediënten af. De bloem en poedersuiker kun je gelijk zeven terwijl je het afweegt. Snijd ook de boter in kleine blokjes.

2. Stort de bloem op het werkblad en maak een kuiltje. In dat kuiltje doe je de poedersuiker, de zout en de blokjes boter. Kneed dit door elkaar, zonder dat de bloem erin wordt opgenomen.

image005

image007

3. Voeg nu de eidooier toe. Voeg beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed totdat er een deegje ontstaat. Een krabber is een erg handig hulpmiddel bij het maken van een deeg op deze manier.

image009

image011

4. Maak van het deeg een pil of een bal en wikkel deze in doorzichtig folie. Laat het deeg minimaal een halfuur opstijven in de koelkast.

image013

5. Als het deeg gekoeld is, rol je het uit tot een plak met een dikte van zo’n 4 mm. Plaats de ring of de tartelettevorm op het deeg en snijdt ongeveer 1,5 cm rondom de ring uit. Fonceer de ring met het deeg. Doe bij elke rondoring hetzelfde. Prik voordat de bakplaat de oven in gaat met een vork gaatjes in de bodem van de tartelettes. Bak de tartelettes zo’n 20 minuten op 160 graden.

image015

image017

image019

Na het bakken en afkoelen, kun je de tartelettes bijvoorbeeld vullen met banketbakkersroom en fruit. Een tip is om de tartelettes van tevoren te voorzien van een laagje getempereerde chocolade. Het vocht uit de banketbakkersroom en het fruit trekt op deze manier niet in de tartelette, waardoor deze krokant blijft.

image021

image023

Follow

4 Comments

    1. Hallo,

      Voor dit recept heb ik rondoringen gebruikt. Deze zijn te koop bij diverse kook- en bakwinkels, maar je kunt ze ook online bestellen. Ik heb ze besteld bij Bouwhuis.nl. Dat is sowieso een aanrader wat betreft bakbenodigdheden!

      Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *