Recept: Kerstkransjes


Nu Sinterklaas voorbij is, merk je dat iedereen de kerstverlichting weer van zolder haalt en er daardoor een vrolijke, knusse stemming ontstaat. Kerst is echt de tijd van het jaar om zelfgebakken lekkernijen te serveren aan je familie en vrienden. Het perfecte koekje in deze tijd is natuurlijk het kerstkransje. Lees hieronder het recept voor knapperige kerstkransjes.

kerstkransjes recept

Dit recept is voor ongeveer 45 kerstkransjes.

Ingrediënten:
– 350 gram bloem + extra bloem voor het bestuiven van het werkblad
– 250 gram roomboter
– 150 gram basterdsuiker
– 20 gram ei
– 9 gram citroenrasp
– Halve theelepel baking soda
– Een kleine theelepel zout

Garnering:
– Amandelschaafsel
– Witte parel- of kandijsuiker
– Restant van het ei

kerstkransjes

Overige benodigdheden:
– Bakplaat
– Bakpapier
– Weegschaal
– Maatbeker
– Deegroller
– Zeef
– Cookie cutter (bijvoorbeeld in de vorm van een bloem)
– Glad spuitmondje (zonder karteltjes)

Bereidingswijze:

1. Weeg allereerst de ingrediënten af.

2. Je kunt het deeg in een machine met deeghaken bereiden, maar met de hand op het aanrechtblad werkt net zo goed. Kneed de boter, suiker, zout en citroenrasp tot één geheel.

3. Maak vervolgens een kuiltje in het mengsel, zodat je het ei makkelijker kunt toevoegen. Kneed dit wederom goed door elkaar.

4. Nu kun je de bloem en het bakpoeder in één keer toevoegen aan het mengsel. Kneed dit door totdat je er een bal van kunt maken. Doe de bal in een kom en dek deze af met een stuk plastic folie. Zet de kom voor minstens 2 uur in de koelkast, zodat je het deeg straks stevig genoeg is om uit te rollen.

5. Wanneer het deeg stevig is geworden, kun je het met een deegroller gaan uitrollen. Probeer de hele plak even dik te maken. 4 mm is een mooie dikte. Verwarm ondertussen ook de oven voor op 170 graden.

6. Steek met de cookie cutter nu kerstkransjes uit. Het gaatje kun je maken met een glad spuitmondje. Als je dat niet in huis hebt, kun je eventueel ook een appelboor gebruiken.

7. Leg de uitgestoken kerstkransjes nu op de bakplaat en bestrijk ze met het restant van het ei.8.
Bestrooi de werkbank vervolgens met kandijsuiker en amandelschaafsel. Leg de ongebakken kerstkransjes met de kant die je hebt bestreken met ei in de kandijsuiker en het amandelschaafsel. Leg ze weer terug op de bakplaat.

kerstkransjes

9. Laat de kerstkransjes nu in ongeveer 11 minuten in de voorverwarmde oven gaar worden.

En dan zijn de kerstkransjes klaar om te serveren!

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *