Recept: Mexicaanse Kaneel Churros


Churros zijn razend populair en haast niet meer weg te denken in pretparken en op festivals. Waar deze zoete en krokante lekkernij oorspronkelijk vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Sommigen beweren dat Spaanse herders het eeuwen geleden hebben bedacht, maar ook doen er verhalen de ronde dat de churro in China is ontstaan.
Tegenwoordig hebben veel landen hun eigen versie van deze gefrituurde deegsticks. Zo worden ze in Frankrijk crullers genoemd en in Turkije halka tatlisi. De Mexicaanse churro is net wat dikker en korter dan de churro die je in Spanje koopt. Hier vind je een eenvoudig recept voor heerlijke, Mexicaanse kaneel churros!

Churros

Het beslag voor churros heeft eigenlijk dezelfde bereidingswijze als soezenbeslag. Het enige verschil is dat de verhouding tussen de ingrediënten anders is en voor die kenmerkende churro-smaak voeg je een snufje kaneel en vanille toe.

Ingrediënten:
– 240 gram water
– 75 gram boter
– 30 gram lichtbruine basterdsuiker
– Halve theelepel zout
– Een halve eetlepel vanillesuiker
– 130 gram bloem
– Halve theelepel kaneel
– 2 à 3 eieren

Uitkomst: ongeveer 20 churros

Afwerking:
– Kaneelsuiker
– Nutella, chocoladesaus of karamelsaus

image003

Overige benodigdheden:
– Zeef
– Steelpan
– Mixer en beslagkom of een keukenmachine
– Spuitzak
– Kartel spuitmondje van circa 10 mm doorsnede
– Mesje of schaar
– Spatel

Bereidingswijze:

1. Als je alle ingrediënten hebt afgewogen, zeef je de bloem en roer je de kaneel er doorheen.

image004

2. Vul de steelpan met het water, de boter, de lichtbruine basterdsuiker en het zout. Zet de pan op het vuur. Laat het koken en zorg dat de boter gesmolten is.

image005

image006

3. Als het water kookt, zet je het vuur laag en voeg je de bloem in één keer toe. Spatel de bloem door het mengsel. Je zult zien dat het al snel een deegbal wordt. Laat de bloem op laag vuur garen. Dat doe je door stevig te roeren. Als de bloem goed is gegaard, zie je dat de deegbal een beetje vet is.

image007

4. Schep de deegbal over in een beslagkom. Zet ook ondertussen de frituurpan aan, zodat deze alvast kan opwarmen.

5. Voeg nu één voor één de eieren toe. Je zult zien dat het beslag na toevoeging van het eerste eitje er ietwat brokkelig uitziet, maar dat komt later helemaal goed. Het is lastig te bepalen of je dat derde eitje wel of niet moet toevoegen. Je kunt het beste proberen een middenweg te vinden tussen een spuitbaar, maar ook niet te slap beslag want dan zwelt de churro te veel op in de frituurpan en gaat de typische ribbel verloren.

image008

image009

6. Vul nu de spuitzak met het beslag.

image010

7. Als de olie in de frituurpan een temperatuur van 190 °C heeft bereikt, kun je beginnen met de laatste stap; het frituren van de churros! Houd een mesje of schaar in de aanslag, want die heb je hierbij hard nodig. Spuit recht boven de frituurpan – neem wat afstand, want het kan spetteren – een reepje van ongeveer 10 cm. Verwijder het reepje van de spuitzak met een schaar of mesje. Je kunt er een paar tegelijk spuiten, afhankelijk van de grootte van je frituurpan.

image011

8. Zet ondertussen een bord klaar met keukenpapier, zodat je de churros die gaar zijn daarop kunt laten uitlekken.

9. Vergeet niet om de churros af en toe om te draaien. In totaal zitten ze ongeveer 4 minuutjes in de frituurpan, maar dat is afhankelijk van de dikte van de churros. Soms merk je dat de ene churro wel gaar is aan de binnenkant en de ander niet. Het is even proberen, maar oefening baart kunst!

image012

10. Als de churros gaar zijn, leg je ze op het bord met keukenpapier. Rol ze als ze nog warm zijn door de kaneelsuiker.

Tip: eet de churros uitsluitend als ze warm uit de frituurpan komen. Dan zijn ze nog knapperig. Laat je ze een tijdje staan, dan verdwijnt niet alleen de krokante bite, maar ook smaken ze dan slap en vet. Ook een paar minuutjes in de oven maakt geen verschil.

Veel plezier!

image013

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *