Marcipano: Smeerbare marsepein


Review

Marcipano – smeerbare marsepein – is nog maar anderhalf jaar op de markt, maar dit is zo’n product waarbij je je afvraagt waarom nu pas iemand erop gekomen is. In Nederlandse banketbakkerijen zul je marsepein voornamelijk tegen komen als afwerking van een taart of als figuurtjes rondom de sinterklaasperiode.
Met Marcipano is er nu een vloeibare variant. Je kunt het gebruiken voor oneindig veel doeleinden. Om een paar voorbeelden te noemen: beleg er je brood mee, voeg het toe aan de botercrème of bak er je vlees in. Marcipano heeft 11 smaken geïntroduceerd, waaronder ‘Classic’, ‘Liefde’ en ‘Pistache-Tijm’. Hieronder lees je de review van deze drie smaken.

Marcipano

De eerste indruk
De potten met smeerbare marsepein hebben een mooi formaat. Je kunt zien dat er aan de vormgeving is gedacht. Het heeft een sprookjesachtige uitstraling. Om Marcipano heen is een hele wereld verzonnen. Op elke pot staan verschillende ideeën voor smaakcombinaties, zoals: gebruik Marcipano’s ‘Classic’ als boter onder pure hagelslag. Bij aankoop krijg je een boekje vol culinaire tips met deze smeerbare marsepein.
Daarnaast is Marcipano erg leuk om cadeau te doen, omdat er ook smaken zijn gemaakt met de namen ‘Schoonheid’, ‘Sorry’, ‘Leuk’ en ‘Liefde’. Wil je iemand vertellen dat je van hem of haar houdt? Geef die persoon dan een pot ‘Liefde’ cadeau!
Inmiddels heeft het merk zich uitgebreid en zijn er ook diverse soorten ijs en truffels met Marcipano aan het assortiment toegevoegd.

image003

image005

‘Liefde’

De Marcipano met de naam ‘Liefde’ heeft een mooi felrode kleur, net als een rode roos. Als je de dop van de pot draait, komt je een zoete maar tegelijkertijd zoete geur met een vleugje vanille tegemoet. Net zoals de geur is de smaak ook aanwezig.
De smaak van ‘Liefde’ is heel zoet, maar het moet heerlijk zijn door een botercrème of als vulling voor een taart. Op de verpakking staat als tip om deze smaak Marcipano te gebruiken als dip voor pittige kaasjes. Dat is helemaal niet zo’n gek idee, want een pittige kaas zou goed tegenwicht bieden aan de mierzoete smaak van deze smeerbare marsepein.

image007

image009

‘Classic’
Marcipano’s ‘Classic’ heeft de kleur van frangipane, een beslag dat in de bakkerij wordt gebruikt voor o.a. appeltaarten en amandelpenseetaartjes. Het hoofdingrediënt van frangipane is amandelspijs. Marsepein is natuurlijk ook gemaakt van amandelen. Doordat deze smeerbare marsepein best dun en draderig is, zou je er wellicht een taart mee kunnen garneren. Leuk!
In tegenstelling tot ‘Liefde’, heeft ‘Classic’ niet een duidelijke geur als je de deksel van de pot draait. Je ruikt alleen een heel lichte amandelgeur.
De smaak is zo zoet en zacht als honing, maar direct erna komt de echte marsepeinsmaak naar voren. Je proeft miniatuurstukjes amandel. ‘Classic’ is niet zo zoet als wanneer je een stuk gewone marsepein eet, maar het smaakt wel heel puur.

image011

Marcipano classic

‘Pistache-Tijm’
Het eerste wat opvalt, is deze Marcipano kleine stukjes pistachenoot bevat. De kleur van de smeerbare marsepein is heel erg groen, echt de kleur van tijm. De geur is kruidig en helemaal niet zo zoet of nootachtig als je zou verwachten.
De smaak is bijzonder. De tijm overheerst en als je niet van dit kruid houdt, kun je beter een andere smaak Marcipano kiezen. In een zoet pistache-gebakje zal je ‘Pistache-Tijm’ dus niet zo snel gebruiken. Desalniettemin kun je deze Marcipano goed combineren met yoghurt. De smaak van pistache komt dan meer naar voren.

Marcipano pistache tijm

marcipano

Marcipano in gebruik:

Je kunt oneindig variëren met Marcipano. Het is echter niet zo geschikt om er een taart mee te vullen. Marcipano is te plakkerig om het op een kapsel te smeren. Het neemt stukjes kapsel mee, omdat het te plakkerig is. Daarnaast blijft de smeerbare marsepein ook aan je glaceermes plakken. Je kunt het wel door een botercrème doen en daarmee een taart vullen. Op een boterham kun je het wel goed smeren.

image019

Marcipano is in heel Nederland te koop in kookwinkels, speciaalzaken en bakkerijen. Op de website kun je precies vinden waar het in jouw buurt te koop is. De smaken kosten € 4,45 per stuk, met uitzondering van de smaak ‘Classic’ (daar betaal je € 3,45 voor) en ‘Duur’ (die kost € 10,50, maar bevat wel truffel, verse vanille en bladgoud).

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *