10 tips voor knapperige koekjes


Koekjes bakken werkt vaak rustgevend en een bijkomend voordeel is dat de keuken de hele dag heerlijk ruikt. Helaas is dat gelukzalige gevoel maar van korte duur. Heb je zo ontzettend je best gedaan, zijn je koekjes na een dag al niet zo knapperig meer als voorheen. Wat is er mis gegaan? Hoe kun je koekjes nu echt het beste knapperig maken én houden? Lees snel verder voor 10 gouden tips!

Biscuits

Tip 1. Goed verpakken
Verpak de koekjes pas als deze volledig zijn afgekoeld. Als je dit niet doet, zal de condens de koekjes slap maken. Ook kun je koekjes beter bewaren in een glazen of metalen pot dan in een plastic bak. Er wordt beweerd dat koekjes dan langer knapperig blijven.

Tip 2. Gebruik niet te veel bloem
Bij het uitrollen van zetdeeg is het belangrijk dat je niet te veel bloem gebruikt. Het kan zomaar zijn dat het deeg heel erg aan de werkbank of de rolstok blijft plakken. Op zo’n moment kun je het deeg beter nog even in de koeling leggen dan dat je extra veel bloem gebruikt om het plakken te vermijden. Waarom? Omdat te veel bloem koekjes taai maakt.

Tip 3. Vervang de ingrediënten niet
Het klinkt logisch dat je de ingrediënten die in een recept staan niet moet veranderen of vervangen, maar margarine in plaats van boter, basterdsuiker in plaats van fijne kristalsuiker of bakpoeder in plaats van baking soda lijkt onschuldig. Toch kunnen je koekjes compleet anders uit de oven komen. Een dun, een te drijvend of juist een dik, compact koekje is natuurlijk een teleurstelling als je de hele middag in de keuken hebt gestaan.

Chocolate chip cookie dough + mixer

Tip 4. Ken je oven
Elke oven is anders. Een koekje wordt meestal gebakken op een temperatuur van zo’n 170 °C, maar dat hoeft niet te betekenen dat dat bij jouw oven ook het geval is. De enige manier om erachter te komen welke temperatuur je het beste kunt instellen, is door heel veel te bakken.

Tip 5. Stop met mengen als alle ingrediënten zijn opgenomen
Bij het maken van het deeg voor koekjes, is het belangrijk dat je het mengt totdat alles is opgenomen. Ga daarna niet door met mengen, want dan zal het koekje taai worden en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Tip 6. Rol het deeg gelijkmatig uit
In de bakkerij wordt eigenlijk altijd een uitrolmachine gebruikt, zodat het deeg – letterlijk – in een handomdraai overal de juiste dikte heeft. Wanneer je thuis koekjes maakt, heb je natuurlijk niet zo’n machine. Probeer er wel voor te zorgen dat je het deeg met een rolstok zo gelijkmatig uitrolt. Je zult anders merken dat het ene koekje gaar en knapperig is, terwijl het andere koekje nog niet gaar en licht van kleur is.

Dough Bowl & Dough Rollers

Tip 7. Gebruik de juiste suiker
Wil je dat je koekjes knapperig worden? Gebruik dan witte suiker. Als je bruine suiker gebruikt, zal het koekje juist taaier en ‘vochtiger’ worden. Een goed voorbeeld is het chocolate chip cookie. Dit is een koekje vaak niet knapperig is. Als je naar de ingrediënten kijkt, wordt in de meeste gevallen dan ook een deel van de witte suiker vervangen door bruine suiker.

Tip 8. Bewaar verschillende soorten koekjes apart van elkaar
Zorg ervoor dat je zachtere en chewy koekjes niet in dezelfde trommel bewaart als knapperige koekjes. De vochtigheid van een zacht koekje kan op alle knapperige koekjes een nadelig effect hebben. Dit heeft ook weer te maken met tip 6, want voor een koekje dat zacht en nog niet gaar is, geldt hetzelfde.

JOH_1661

Tip 9. Maak koekjes weer knapperig!
Zijn de koekjes die je pas gebakken hebt niet meer zo knapperig als voorheen? Leg ze dan weer op de bakplaat en bak ze voor zo’n 5 minuten op 150 °C.

Tip 10. Vries deeg in.
Koekjesdeeg kun je eenvoudig invriezen en is dan wel 3 maanden lang houdbaar! Het voordeel daarvan is dat je altijd deeg in huis hebt en op elk moment koekjes kunt bakken. Of je nu visite krijgt of er zelf plotseling een enorme hunkering naar hebt; vers en knapperig uit de oven zijn koekjes toch altijd het allerlekkerste.

Perfect Chocolate Chip Cookies

Follow
photos by: & , , ,

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *