Een föhn gebruiken in de bakkerij


Een föhn is een handig hulpmiddel voor het creëren van een volumineus kapsel, maar je kunt er veel meer mee dan je misschien zou denken. In de bakkerij wordt vaak gebruik gemaakt van een föhn. Bijna iedereen heeft wel een föhn in huis, dus wil je je baking skills verbeteren? Lees dan snel verder voor een aantal praktische tips!

hair styling

Boter luchtig kloppen
Hoewel in de bakkerij vaak een gasbrander gebruikt wordt bij het luchtig kloppen van boter, is dat thuis wellicht wat gevaarlijk. Ook op school gebruik je meestal een föhn in plaats van een gasbrander. Boter is natuurlijk hard en koud als het uit de koelkast komt en dat is lastig luchtig kloppen. Door de onderkant en zijkant van de bekken te verwarmen wordt de boter geleidelijk minder koud en wordt het met de vlindergarde luchtig geslagen.
Daarnaast laat de boter rondom ook los door de bekken te verwarmen en zo wordt alles opgenomen. Toch is het belangrijk om de bekken bij te krabben. De boter is goed luchtig geklopt als deze bijna wit is van kleur.

Cupcakes

Bonbonvormen klaarmaken
Als je bonbons gaat maken, wil je dat bonbonvorm niet te koud is. Verwarm de vorm tot deze een temperatuur van 27  ͦC heeft. Voor het verwarmen is een föhn een efficiënt hulpmiddel. Het is wel belangrijk dat de vorm niet warmer is dan de chocolade.
Ook kun je de resterende chocolade – die op de bonbonvorm zit na het lossen van de bonbons – met een föhn verwarmen en het op deze manier makkelijk verwijderen.

Effect op spiegel
In de patisserie zie je veel taarten die zijn overgoten met een gelei. Dit glanzende oppervlak wordt ook wel een spiegel genoemd. Patissiers bedenken steeds weer nieuwe manieren om een uniek en spectaculair effect op die spiegel te creëren. Zo kun je zelfs met een föhn te werk gaan. Nadat je de taart hebt voorzien van de spiegel, laat je een paar kleuren gelei op het oppervlak vallen. Zet de föhn erop en blaas koude lucht richting de gelei. Het effect is fantastisch! Daarnaast is het ook nog eens een techniek die je gewoon thuis kunt uitvoeren.

Gebak aanzetten
In de bakkerij worden veel producten ingevroren, zodat er een voorraad gemaakt kan worden. Echter zijn deze producten dan ijskoud wanneer je ze wilt afwerken. Een goed voorbeeld is hazelnootgebak. Je wilt de taart aanzetten met hazelnootkrokant, maar dit blijft niet plakken als de hazelnootcrème bevroren is. Een tip is om de föhn kort op de taart te zetten, zodat de crème lichtjes smelt en de hazelnootkrokant wel blijft zitten!

Producten uit de vorm verwijderen
Soms lost een product moeilijk. Denk maar aan een appeltaart in een taartpan, een cheesecake in een springvorm of bavaroisegebak in een ring. In de bakkerij wordt een taartpan soms even kort op het vuur gezet, zodat de taart makkelijker los komt. Warmte helpt daar namelijk bij. Als je een mousse- of bavaroisegebakje wilt verwijderen uit een ring, is een föhn een handig hulpmiddel.

apricot tart

Chocolade op temperatuur houden
Bij het maken van bonbons en andere chocoladeproducten is het cruciaal dat de chocolade op de juiste temperatuur is. Als dat niet zo is, zal het product niet zo mooi glanzen en ook kraakt het niet in je mond als je het eet. Wanneer chocolade eenmaal op temperatuur is gebracht, wil je dat natuurlijk ook zo houden. Door de koude lucht van de bakkerij daalt de temperatuur geleidelijk. Door een föhn te gebruiken, kun je die temperatuur weer omhoog krijgen.

Frosting laten glanzen
Het klinkt wellicht vreemd in de oren, maar het schijnt dat je de frosting waarmee een taart bedekt is, kunt laten glanzen door middel van een föhn. De bedoeling is dat je van zo’n 30 centimeter afstand warme lucht op de frosting blaast. Het idee erachter is dat de frosting smelt en dat, wanneer deze afkoelt, het zijn glans behoudt.

Black As Chocolate

Follow
photos by: & , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *