Voor een bakker ligt de grootste uitdaging waarschijnlijk in het vernieuwen of verbreden van het assortiment. Een nieuw product ontwikkelen vereist tijd, energie, kennis, creativiteit en doorzettingsvermogen. Wanneer het product na veel testen en uitproberen precies is geworden wat je voor ogen had, geeft dat een fantastisch en voldaan gevoel.
Maar hoe ontwikkel je een nieuw product? Waar begin je en wat moet je doen als je vastloopt?

Moodboard maken
Als je een product binnen een bepaald thema moet maken, biedt dat wat houvast. Zoek foto’s op die met dat thema te maken hebben of maak een moodboard. Dit kan digitaal of ouderwets door te knippen en te plakken.
Wil je een product ontwikkelen waarin chocolade is verwerkt? Zoek dan uit op welke manieren je chocolade in een product kunt verwerken. Dit zijn namelijk ontelbaar veel manieren. Denk maar aan een mousse, een kapsel, een brownielaag, een krokantje, een ganache, chocoladebanketbakkersroom, chocoladedeeg en nog veel meer.

Zie het product voor je
Heb je een product in gedachte? Probeer het in gedachte voor je te zien, het vast te pakken en erin te bijten. Dit klinkt wellicht raar, maar hierdoor wordt het beeld dat je voor je het nog duidelijker. Heeft het product een vulling? En is die vulling luchtig – lees: mousse – of heeft het eerder de consistentie van een ganache? Is het deeg knapperig, zoals een krokante koekbodem, of zacht als een plakje kapsel?
Houd er in deze fase ook rekening mee dat het product makkelijk te consumeren is. Klanten willen geen vieze vingers krijgen en het gebakje moet ook niet uit elkaar vallen.
Schetsen
Het is belangrijk dat je het beeld dat je voor ogen hebt van het product op papier zet. De één schrijft het uit, terwijl de ander er het liefst een tekening van maakt. Een tekening maken van de doorsnede werkt goed, omdat je dan alle lagen kunt tekenen en er direct bij kunt schrijven uit welke onderdelen het gebakje bestaat, zoals het soort biscuit, de mousse en de spiegel.

Oefenen, oefenen, oefenen
Het product is op papier gezet en de onderdelen waaruit het product bestaat moeten bereid worden en aangepast waar nodig. Is het frambozeninterieur niet ‘pittig’ genoeg? Voeg dan bijvoorbeeld wat munt toe. Ook met kruiden en specerijen kun je oneindig spelen.
Kijk goed of de smaken en texturen met elkaar combineren. Ook kennis speelt hierbij een rol. Een gebakje van korstdeeg moet op z’n minst de hele dag knapperig blijven, maar als je deze vult met room of een mousse, dan zal het knapperige deeg snel zompig en slap worden. Dit kun je voorkomen door een dun laagje chocolade aan te brengen het gebakken korstdeeg.
Het oefenen is de meest frustrerende en tijdrovende fase, maar waarschijnlijk wel de leukste. De eerst keren dat je het product maakt, is er altijd wel iets op aan te merken. Het deeg moet dunner uitgerold worden, de verhouding tussen de mousse en het interieur klopt nog niet, het opspuiten moet strakker en constanter en de decoratie is te groot. Uiteindelijk maken deze kritische punten het product alleen maar beter en mooier.

Kijk verder dan je neus lang is
Verdiep je goed in het thema. Vaak weet je nog niet alles van dat thema of sta je bij bepaalde dingen niet stil. In een product binnen het thema ‘bruiloft’ kun je rijst verwerken, bijvoorbeeld in de vorm van gepofte rijst. Wat rijst met een bruiloft te maken heeft? In de Oosterse wereld is het is een traditie om rijst te gooien richting het bruidspaar. Dit staat symbool voor vruchtbaarheid. Het is misschien niet iets waar je snel over na zou denken, maar het is leuk om zoiets te verwerken in je product omdat het er daadwerkelijk mee te maken heeft.
Wat dacht je van een product dat te maken moet hebben met het thema ‘aarde’? Wat groeit er onder de grond? Aardappelen, pinda’s, bieten, wortels. Allemaal grondstoffen die je absoluut kunt verwerken in een zoet product. Karamel met biet of een ganache waarin wortel is verwerkt. Waarom zou je het niet uitproberen? Als het goed uitpakt, heb je wel een innovatief product bedacht!
