Fruit bewaren


Met de zomer in aantocht zie je bij de bakker steeds vaker gebakjes met vers fruit in de vitrine liggen. Veel fruitsoorten, zoals kersen, rode besjes en bramen, zijn zelfs alleen maar in deze periode van het jaar verkrijgbaar. Maar hoe kun je deze verse vruchtjes eigenlijk het beste bewaren? Je leest het hier!

Fruit

Aardbeien
De aardbei is zomerfruit bij uitstek. Je kunt dit rode fruit het beste in de koelkast zetten, want dan is het 1 tot 3 dagen houdbaar. Wanneer je aardbeien buiten de koelkast bewaart, blijven ze maar een dag goed. Wil je de aardbeien gaan eten? Laat ze dan eerst even op kamertemperatuur komen, want dan smaken en ruiken ze het best.
Ook moet je voorzichtig zijn met het wassen van aardbeien. Als ze in aanraking komen met water, gaan ze werken als een soort spons: ze nemen het vocht op en worden waterig. Dat gaat ten koste van de smaak. Spoel de aardbeien alleen af wanneer je ze meteen gaat eten.

Strawberries

Bananen
Voor bananen geldt maar één ding: leg ze op de fruitschaal. Wanneer je bananen in de koelkast legt, wordt het rijpingsproces onderbroken. Zelfs als je ze later weer op kamertemperatuur laat komen, kunnen de bananen niet verder rijpen. Bewaar onrijpe bananen dus zeker niet in de koelkast. Daarnaast zien de bananen er niet smakelijk uit als je ze in de koelkast bewaart, want ze zullen pikzwart worden. Toch heeft het bewaren van bananen in de koelkast niet alleen maar nadelen. Ze zullen namelijk nog steeds goed smaken en ook blijven ze een paar dagen langer houdbaar.

Kiwi
De bewaarperiode van kiwi’s is afhankelijk van hoe rijp de kiwi is als je deze koopt. Een rijpe kiwi kun je nog zo’n 3 tot 6 dagen bewaren in de koelkast. Is een kiwi onrijp? Laat deze dan eerst rijpen in de fruitmand. Deze kun je 1 tot 3 weken bewaren i de koelkast.

Kiwi Slices

Appels
In bijna elke woning is op de keukentafel wel een fruitschaal met appels te vinden. Deze fruitsoort is de perfecte snack voor tussendoor en is tevens goed voor de dorst. Wanneer appels buiten de koelkast liggen, kun je ze zo’n week bewaren. Vind je dat te kort? Leg ze dan direct na aankoop in de koelkast, want blijven ze een paar weken goed. Appels geven veel ethyleen af en dat betekent dat de vruchten die je naast appels laat rijpen, heel snel bederven. Leg appels dus niet in dezelfde lade of plank als champignons, uien en kool. Ook de smaak van de groenten zal hierdoor aangetast worden.

Frambozen
Een framboos is een kwetsbare vrucht en bederft snel. Het is belangrijk dat wanneer je een bakje frambozen koopt, je direct de exemplaren met kneuzingen eruit haalt. Was de frambozen niet, want dan kunnen ze beschadigd raken. Frambozen kun je slechts maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Frambozen kun je wel goed invriezen.

Raspberries

Mango
Als je een mango gekocht hebt, is deze meestal nog niet helemaal rijp. Om het rijpingsproces niet te verstoren, leg je de mango niet in de koelkast, maar bewaar je ‘m juist op kamertemperatuur. Zo kan het fruit goed narijpen. Wanneer de mango eenmaal eetrijp is, kun je deze nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat je de mango niet naast sterk geurende producten, zoals prei of gemarineerd vlees legt. Mango’s nemen deze geuren namelijk op. Dit kun je ook voorkomen door de mango goed af te sluiten in een plastic zakje.

Druiven
De druif is een van de meest gegeten soorten fruit in ons land. In de koelkast blijven druiven het langste goed: zo’n 7 dagen. Buiten de koelkast kun je druiven 2 tot 4 dagen bewaren. Je kunt druiven beter niet invriezen, want de smaak wordt daardoor minder.

Rode besjes
Rode besjes, ook wel aalbessen genoemd, kun je een het beste in de koelkast bewaren. Ze zijn dan zeker drie dagen houdbaar. Buiten de koelkast zullen rode besjes slechts 1 tot 2 dagen goed blijven. Dit fruit is kwetsbaar, dus was ze alleen als het echt nodig is. Het beste kun je de besjes met een vork verwijderen van de steeltjes en op een bord verspreiden. Wel belangrijk is dat je de rode besjes die er niet zo goed uitzien direct weggooit. Zo blijven de besjes die wel goed zijn zo lang mogelijk houdbaar.

Redcurrants

Follow
photos by: & , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *