Chocolade maken is echt een vak apart. Je kunt er oneindig mee experimenteren, eigenlijk is niets onmogelijk. Denk maar aan de combinaties van smaken voor een bonbon en het maken van levensgrote chocoladesculpturen.
Ook met het kleuren van bonbons kun je veel kanten op. Een bonbon met een ganache van passievrucht en limoen kun je een oranje en groene kleur geven. Maar hoe kleur je chocolade? En hoe creëer vervolgens verschillende effecten op een bonbon?

Wat heb je nodig?
– Een bonbonvorm
– Getempereerde witte chocolade
– Speciale kleurstof voor chocolade
– Decoratiematerialen, zoals een tandenborstel en cornetje

Voor het kleuren van chocolade kun je niet elke voedingskleurstof gebruiken. Je hebt speciale kleurstoffen in poedervorm of op vetbasis. Wat je ook kunt gebruiken, zijn natuurlijke producten in poedervorm. Bijvoorbeeld matchapoeder voor een groene kleur of frambozenpoeder voor een roze kleur.
Bij het kleuren en decoreren van bonbons kom je met huis-tuin-en-keukenmiddelen een heel eind. Denk maar aan een kwastje. Hiermee kun je streepjes zetten in de bonbonvorm. Of gebruik een tandenborstel om spetters te maken. Ook een sponsje kan een leuk effect opleveren. Het sponsje voorzie je van een beetje gekleurde chocolade en vervolgens dip je daarmee in de bonbonvorm.
Wil je streepjes bovenop je bonbon? Vul dan een cornetje, een klein spuitzakje van vetvrij papier, met gekleurde chocolade en ga met een snelle beweging over de bonbonvorm, zodat er streepjes ontstaan.



Hoe ga je te werk?
Het is belangrijk dat je de witte chocolade op temperatuur brengt voordat je het gaat gebruiken. Dat kun je doen door een deel te tableren of een deel ‘koude’ chocoladedruppels eraan toe te voegen. De ideale temperatuur voor witte chocolade is 29 graden Celsius.
Als de chocolade die temperatuur heeft, kun je een klein beetje in een schaaltje of op een bordje scheppen en daar de kleurstof aan toevoegen. Dit kan dus bijvoorbeeld frambozenpoeder of matchapoeder zijn. Meng het goed om klontjes te voorkomen.
Voeg vervolgens meer witte chocolade toe als je de kleur lichter wilt maken.


Aangezien je bij het maken van spetters en streepjes ook het oppervlak van de bonbonvorm vuil maakt, is het belangrijk dat je dit er met platenkrabber af schraapt. Als je dit niet doet, krijg je deeltjes gekleurde chocolade in je getempereerde witte chocolade bij het mouleren van de bonbon.
Heb je de bonbonvorm gemouleerd? Dan kun je de bonbons vullen met een bijpassende ganache en vervolgens voorzien van een onderkant. Een egale witte bonbon is mooi, maar een leuk kleurtje maakt een bonbon vaak nóg aantrekkelijker. Zeker als je de kleur combineert met de vulling.

Dank voor deze uitleg. Precies die achtergrondinfo die ik zocht. En het lost mijn probleem op van mijn eerste poging. Na toevoegen kleurstof stolde de chocolade helemaal. Ik moet dus speciale kleurstof gebruiken, bij voorkeur in poedervorm. Nogmaals dank
Je hebt dan wel weer een mooie molding chocolade waarmee je kunt boetseren.
Dat chocolade maken een vak apart is, zie ik hier opnieuw! Heb echt veel respect voor iedereen die tijd steekt in het maken van bonbons. Ga het overigens binnenkort zelf ook eens uitproberen!