Het gebruik van verschillende gardes


Zonder planeetmenger is een bakker nergens. Of je nu een KitchenAid of een professionele machine bezit, deze is altijd voorzien van een draadgarde, een vlindergarde en een deeghaak. Misschien denk je dat je voor een luchtige botercrème een garde moet gebruiken, maar niets is minder waar. Wil je weten welk hulpstuk je het beste voor welk product kunt gebruiken? Lees dan snel verder!

Draadgarde Vlinder Deeghaak

Deeghaak
De naam zegt het al: een deeghaak gebruik je voor het maken van degen. Dat kunnen brooddegen, korstdegen, zetdegen en vlaaidegen zijn. Wil je dus gevulde koeken gaan maken? Maak dan gebruik van een deeghaak. Echter kunnen er uitzonderingen zijn. Voor wrijfdeeg, waar je spritsen mee maakt, gebruik je de vlindergarde. Hetzelfde geldt voor roerdeeg.
Een deeghaak kun je naast verschillende deegsoorten ook gebruiken voor het kleuren van marsepein in de machine.

image003

Draadgarde
Voor bijna elk product waar lucht in geslagen moet worden, gebruik je de draadgarde. Bij het maken van een kapsel – de taartbodem – wil je genoeg lucht slaan in het ei, omdat het anders zal inzakken wanneer je de bloem erdoorheen spatelt. Ditzelfde geldt natuurlijk voor meringue. Schuimproducten krijg je alleen perfect stijf met een draadgarde. Ook voor een product op basis van eidooier dat luchtig moet worden geklopt, gebruik je een draadgarde.

Let er wel op dat je geen draadgarde gebruikt voor het luchtig kloppen van beslagen die boter bevatten. De draadgarde kan breken als je boter luchtig klopt bij het maken van bijvoorbeeld een botercrème of cake. Kort samengevat gebruik je de draadgarde dus voor het luchtig kloppen van producten op basis van eibestanddelen, zoals mousse, kapsel en hazelnootschuim. Echter is slagroom een uitzondering. Hoewel dit natuurlijk geen eibestanddelen bevat, klop je dit wel luchtig met de draadgarde.

image005

Vlindergarde
De vlindergarde, ook wel bisschop genoemd, wordt gebruikt voor heel veel doeleinden. Zoals hierboven al verteld, is een draadgarde niet geschikt voor het luchtig kloppen van boter. Een vlinder daarentegen wel! De producten die je onder meer met een vlinder tot een gladde draait en/of luchtig klopt, zijn:

– Botercrème
– Wrijfdeeg
– Roerdeeg
– Cakebeslag
– Frangipane
– Ganache
– Soezenbeslag
– Banketbakkersroom (tenzij het op basis van een mix is, dan gebruik je de draadgarde)
– Frosting
– Cheesecake

image007

Follow

4 Comments

  1. Als je als basis voor de botercreme eerst een pate a bombe maakt, maak je die dan met de draadgarde en verwissel je die dan, als je de boter gaat toevoegen, met de vlinder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *