Het op de juiste manier bewaren van producten is cruciaal als je ze pas later nodig hebt. Het invriezen van deeg, gebak, brood en andere producten is een mogelijkheid, maar dat moet wel goed gebeuren. Uitdroging en het verminderen van de smaak en structuur van producten is natuurlijk erg zonde.
Wat is per productgroep de beste manier van bewaren en invriezen? Je leest het hier!

Korstdeeg
Bij een bakkerij worden de meeste producten van tevoren gemaakt en ingevroren. Dat geldt echter niet voor gebakken korstproducten. Wanneer je een tompouce invriest, zal de krokante, knapperige korst verloren gaan. Met als gevolg een slappe tompouce.
De meeste banketbakkers beginnen de ochtend dan ook met het maken van tompouces. De tompouceplakken worden niet gekoeld bewaard of ingevroren, want dan behouden ze niet hun knapperigheid. Tompouceplakken worden in de bakkerij bewaard, bijvoorbeeld in een bak of kist. Voordat de tompouces gemaakt worden, gaan de tompouceplakken vaak nog even de oven in om zo weer heerlijk krokant te worden.
Wat je daarentegen wel goed kunt invriezen, zijn ongebakken korstproducten. Saucijzenbroodjes, amandelspijsstaven en kaasstengels worden na het bereiden in de vriezer geplaatst. Elke ochtend kan er een verse lading worden afgebakken.

Brood
Brood kan het beste bewaard worden in de originele verpakking op kamertemperatuur. De korst blijft op deze manier knapperig. Wil je brood langer bewaren? Dan is invriezen een goed alternatief. Bevries het zo snel mogelijk nadat je het gekocht hebt in de plastic zak. Een goed, mals brood kan langer dan 2 weken in de vriezer bewaard worden.
Bewaar brood niet in de koelkast, want dan droogt het snel uit.
Cake en kapsel
Cake en kapsel zijn uitstekend geschikt om in te vriezen. Dat is handig aangezien je zo altijd een voorraad hebt. Als je opeens visite krijgt, kun je spontaan een taart maken. Een voordeel van cake is dat het ook snel ontdooit.
Laat de cake, voordat je deze invriest, eerst volledig afkoelen. Zorg er wel voor dat je de cake – tenzij deze is afgewerkt – goed afdekt, want anders kan het in de vriezer uitdrogen.

Kokosproducten
Een kokosproduct heeft een hoog vetgehalte en daardoor is het gevoelig voor bederf. Bewaar het product dan ook koel en donker. Een goed kokosproduct is zacht van binnen met een krokante korst. Kokosproducten kun je goed invriezen, maar doe dat wel voordat je ze hebt afgewerkt. Door condensvorming kan de chocolade, jam, fondant of andere afwerking beschadigd raken.
Bij het invriezen van kokosproducten moet je deze luchtdicht verpakken. Voor het beste resultaat laat je de producten in dezelfde verpakking ontdooien.

Slagroomgebak
Hoewel sommige bakkerijen het wel doen, is het invriezen van slagroomgebak niet erg aan te raden. Door de melkzuurbacteriën kan de slagroom zuur gaan smaken. Maak slagroomgebakjes, slagroomtaarten en moorkoppen dus op de dag dat je het gaat eten.
Soezenproducten
Soezenproducten, zoals éclairs, moorkoppen en slagroomsoesjes, zijn goed in te vriezen; mits ze nog ongevuld en onafgewerkt zijn. Zoals hierboven genoemd kan slagroom zuur gaan smaken als je dit invriest.

Koekjes
Koekjes als speculaasjes en koggetjes kun je invriezen. Toch kan er smaakvermindering ontstaan. Zorg in elk geval dat je de producten goed afdekt, nadat de koekjes volledig zijn afgekoeld. Doe je dit niet, dan zal de condens de koekjes slapper en daarmee veel minder smaakvol maken. Koekjes kun je natuurlijk ook buiten de vriezer bewaren. Gebruik een glazen of metalen pot in plaats van een plastic bak. De koekjes zullen zo langer knapperig blijven.
Daarnaast kun je natuurlijk ook het deeg voor koekjes en stukwerk invriezen. Wil je het gaan gebruiken? Haal het deeg dan een dag van tevoren uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast.
