Hoe maak je chocoladekapsel?


Kapsel is de basis van een taart, of het nu gaat om een slagroomtaart of om een bavaroisetaart. Deze cake is luchtig en dat moet ook, want anders zou de taart – die tenslotte ook nog gevuld wordt – veel te machtig zijn.
In de bakkerij houden we bij de bereiding van een aantal producten standaard verhoudingen aan. Bij cake is dat 1:1:1:1 (boter – suiker – ei – bloem), bij soezenbeslag is dat 2:1:1:2 (water/melk – boter – bloem – ei) en bij kapsel is dat 2:1:1 (ei – suiker – bloem). Als je dit eenmaal weet, kun je eenvoudig met elke gewenste hoeveelheid het product bereiden.
De verhoudingen bij chocoladekapsel zijn hetzelfde als bij gewoon kapsel, alleen vervang je een deel van de bloem door cacaopoeder. Deze variant is niet alleen heel passend bij een chocoladetaart, maar ook geeft het net dat beetje extra bij bijvoorbeeld een taart met frambozenmousse.

Chocoladekapsel

Ingrediënten:
200 gram heelei
– 100 gram suiker
– 75 gram bloem
– 25 gram cacaopoeder

image003

Als je een keukenmachine hebt, scheelt dat weer een lamme arm, want het ei moet lang geklopt worden. Ook kun je dan ondertussen de bloem zeven en alles klaarzetten. Heb je echter alleen een handmixer? Zorg dan dat je het afgewogen ei een dag van tevoren uit de koelkast haalt. Hoe minder koud het ei is, hoe sneller je het standig kunt kloppen.

Bereidingswijze:
1. Verwarm allereerst de oven voor op 180 ˚C. Weeg de ingrediënten af. Het ei en de suiker kun je bij elkaar afwegen in een bekken.

image005

2. Zeef de bloem en het cacaopoeder. Meng dit door elkaar. Zorg ook dat de vorm (taartpan van circa 20 mm doorsnede) klaar staat en ingevet is. Bedek de bodem met bakpapier dat op maat is geknipt. Het beslag kun je niet te lang laten staan, want dan zakt het in. Als je alles van tevoren klaarzet, hoeft dit niet te gebeuren.

image007

image009

3. Klop het ei standig, wat betekent dat je met de garde een 8’je kunt schrijven in het beslag en deze blijft staan. Om het standig kloppen nog sneller te laten verlopen, kun je het ei en de suiker au bain-marie verwarmen terwijl je het klopt.

image011

4. Als het ei goed standig is, spatel je de bloem en de cacaopoeder er beetje bij beetje door. Stop wanneer de bloem en de cacaopoeder is opgenomen, want anders heb je kans dat het kapselbeslag inzakt.

image013

5. Vul de vorm met het beslag en zet deze in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten. Als het kapsel terugveert als je erop drukt, is deze gaar. Los het chocoladekapsel direct als je het uit de oven haalt op een theedoek en verwijder het bakpapiertje.

image017

image019

image021

image023

image025

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *