Een belangrijk onderdeel bij het maken van een taart, is het tremperen van het kapsel – de taartbodem en daarmee de basis van een taart. Tremperen is eigenlijk het besprenkelen van kapsel met suikerwater, dat op smaak gebracht is met een likeur. Het tremperen doe je nog voordat de vulling is aangebracht. Bij een taart waarbij je het kapsel twee keer doorsnijdt, trempeer je de middelste en de bovenste plak. Het doel van tremperen is dat het kapsel malser wordt en daarnaast geeft het ook een lekkere smaak. Trempeerlikeur is heel eenvoudig te maken en je proeft het echt als je een taart niet trempeert, want dan zal deze een stuk droger smaken.
In de bakkerij gebruiken ze een speciale trempeerfles. Dit is een plastic fles met een geperforeerde dop. Op deze manier kun je goed doseren. Echter, zo’n fles is niet makkelijk te krijgen. Ter vervanging kun je ook een beslagfles gebruiken of de trempeersiroop met een kwast op het kapsel aanbrengen. In niet meer dan 5 minuten heb je trempeerlikeur gemaakt.
Daarvoor heb je nodig:
– 100 gram fijne kristalsuiker
– 100 gram water
– Steelpan
– Spatel
– Likeur afhankelijk van eigen smaak en soort gebak
– Trechter
– Trempeerfles, beslagfles of kwastje
De verhouding tussen het water en de suiker is 1:1. Dat betekent dus dat als je 100 gram suiker gebruikt, je ook 100 gram water nodig hebt. Wil je meer trempeerlikeur, weeg dan meer suiker en water af.
1. Weeg het water en de suiker af in de steelpan en zet deze op het vuur. 2. Roer het met een spatel door. 3. Als het suikerwater kookt, laat je het nog zo’n 3 minuten doorkoken. 4. Haal de pan vervolgens van het vuur en laat het suikerwater afkoelen. 5. Je kunt nu een likeur naar wens toevoegen aan het suikerwater. 6. Giet de trempeerlikeur via een trechter in de beslagfles.
De likeur die je aan het suikerwater toevoegt, is afhankelijk van het soort gebak dat je gaat tremperen. Ga je een chocoladetaart maken? Voeg dan aan de trempeersiroop een scheut Cacao Brown-likeur toe.
De hoeveelheid likeur ten opzichte van de hoeveelheid suikerwater is ongeveer 1/5. Oftewel: als je 200 gram suikerwater hebt, voeg dan 40 gram likeur toe. Je kunt het natuurlijk ook, zoals de meeste bakkers, gewoon op gevoel doen.
Tip: plak een stickertje op de fles met de naam van de likeur die erin zit. Zo voorkom je een chocoladetaart trempeert met banaanlikeur. Bewaar de fles met trempeerlikeur in de koelkast.
ik zie hier allemaal mee alcohol heb je ook alcoholvrij tempeer voor de taart
als je je alcohol flambeert dat vervliegt het! kun je het later aanlengen met suikerwater