Schrijven met chocolade of garneerglazuur is een techniek die je moet kunnen uitvoeren als je bakker bent. Voor de meesten is dat al moeilijk om te leren, laat staan het vouwen van een cornetje. Als je geen goed cornetje kunt vouwen, loopt de chocolade eruit en wordt het een kliederboel. Daarom hieronder een instructie hoe je een cornetje kunt te vouwen. Er zijn meerdere manieren, maar dit is er één die je waarschijnlijk snel onder de knie krijgt.

Allereerst is het belangrijk dat je een cornetje hebt. Deze zijn bijna nergens te koop, dus je zal het echt bij de bakker of bij een bakkersopleiding moeten bestellen. Je kunt als alternatief bakpapier gebruiken, maar dit is niet ideaal omdat het snel kreukt. Ook moet je dan zelf nog de juiste vorm eruit knippen.
Stap 1.
Houd het cornetje zo omhoog als op de onderstaande foto.

Stap 2.
Laat de linkerbovenhoek iets naar voren vallen, zodat je deze met je rechterduim en wijsvinger kunt pakken. Pak de hoek zo vast dat het papier over je duim valt.


Stap 3.
Houd het cornetje losjes vast. Met je andere hand pak je ondertussen de onderkant. Buig deze naar boven, zoals op de onderstaande foto. Het is belangrijk dat je je wijsvinger en duim op dezelfde manier houdt.

Stap 4.
Vouw deze punt rondom het cornetje dat al gedeeltelijk is ontstaan. Houd tegelijkertijd ook met je andere hand het cornetje vast. Je duim zit nu ‘in’ het cornetje.

Stap 5.
Verschuif een beetje met je rechterduim en wijsvinger, totdat het puntje dicht zit. Het puntje moet scherp zijn.

Stap 6.
Vouw de papieren punt naar binnen.


Stap 7.
Het dichtvouwen is ook een belangrijk onderdeel. Nadat je het cornetje hebt gevuld met chocolade of garneerglazuur – niet te vol! – vouw je het cornetje dicht. Let erop dat de naad in het midden zit en ongeveer gelijk loopt met de punt.


Stap 8.
Houd het cornetje zo dat de naad zometeen strakgetrokken wordt. Dit betekent dus dat je niet naar de naad toe vouwt, maar juist ervan af. Vouw eerst de rechter- en linkerkant naar binnen en vouw het cornetje daarna dicht.




Stap 9.
Knip een heel klein stukje van het puntje af en je kunt gaan garneren!
