Homemade karamel: Dulce de leche


Hoewel we in Nederland nog niet zo bekend zijn met dulce de leche, is het in Latijns-Amerikaanse landen de smaakmaker in diverse gerechten. Daar kun je het zelfs kant-en-klaar kopen in de supermarkt.
Dulce de leche betekent letterlijk vertaald ‘melkzoet’. Het is dan ook gecondenseerde melk dat je een aantal uur laat koken, waarna het zal veranderen in een heerlijke karamelpasta. Je kunt zelf bepalen of je de dulce de leche in vloeibare of smeerbare vorm wilt. Daar pas je simpelweg de kooktijd op aan.
Met deze zelfgemaakte karamel kun je een heleboel kanten op: verwerk het in gebak, gebruik het als vulling voor macarons, giet het als saus over een dessert of smeer het op je brood.

image001

Wat je nodig hebt om dulce de leche te maken:

– Een blikje gecondenseerde melk (bijvoorbeeld van Friesche Vlag)
– Een hoge pan

image003


Bereidingswijze:

1. Vul allereerst de pan met water. Gebruik een hoge pan, aangezien het blikje de gehele tijd onder water moet staan. Als het blikje niet helemaal onder water zal staan, bestaat de kans dat het ontploft, omdat er dan te veel druk op komt.

image005

2. Zet het blikje in de pan met water en zet de pan op het vuur.

image007

3. Breng het water aan de kook. Als het water kookt, zet je het gas laag en laat je het zachtjes koken voor ongeveer 3 uur. Hoe langer je de gecondenseerde melk kookt, hoe dikker deze wordt. Voor een iets vloeibare saus laat je het blikje gecondenseerde melk zo’n 2 tot 2,5 uur in een pan koken.
Wil je een iets dikkere en smeerbare variant? Ga dan voor een kooktijd van 3 tot 3,5 uur. Zorg ervoor dat het blikje ook gedurende die 3 uur helemaal onder water staat. Giet eventueel wat extra water in de pan.

image009

4. Als de tijd is verstreken, kun je de pan van het vuur halen. Giet het water voorzichtig af. Het water is immers gloeiend heet.

image011

5. Haal het blikje uit de pan en laat deze zo’n 15 minuten afkoelen. Als je het blikje te snel opent, kan de inhoud uit het blikje lopen.

image013

6. Open het blikje nu door voorzichtig aan het lipje te trekken. Als alles goed is gegaan, zie je een prachtige karamelkleur onder de deksel tevoorschijn komen.

image015

image017

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *