Ingrediënten vervangen in recepten


In Engelse en Amerikaanse recepten staan soms ingrediënten waarbij je je afvraagt wat het eigenlijk is en waar je het in Nederland kunt kopen. Gelukkig zijn er in ons land speciale kookwinkels en toko’s, zodat je toch aan corn syrup, cream of tartar of heavy cream kunt komen. Echter is dat vaak ver reizen en betaal je er veel meer geld voor dan nodig. Je kunt dit soort ingrediënten namelijk ook vervangen door producten die gewoon in de supermarkt te koop zijn of die je zelf kunt maken.

Supermarket / Supermarkt

Molasses

Molasses koop je in de Verenigde Staten en Engeland in een flesje of potje. Het is een dik vloeibaar product dat ontstaat tijdens het proces waarin suikerriet of suikerbiet wordt verwerkt tot suiker. Je zult dit ingrediënt met name terugvinden in recepten voor gingerbread koekjes en diverse soorten cake.
Molasses kun je vervangen voor honing of bruine basterdsuiker (325 gram molasses = 165 gram bruine basterdsuiker).

Heavy cream en double cream
Heavy cream kun je hetzelfde zien als normale slagroom die hier in de supermarkt wordt verkocht, alleen is het vetpercentage iets hoger. Hierdoor kun je het makkelijker stijf kloppen. In de meeste gevallen kun je heavy cream vervangen door slagroom.
Dan bestaat er in Amerika ook nog zoiets als ‘double cream’. Dit kennen we niet in Nederland. Double cream bevat ongeveer 50% vet. Dit kun je dus niet vervangen door gewone slagroom, aangezien dat in de gemiddelde supermarkt in Nederland maximaal 35% vet bevat. Heb je een recept dat echt specifiek om double cream vraagt? Voeg dan bij lobbig geslagen slagroom een beetje mascarpone toe en klop dit verder stijf. Op deze manier voeg je meer stevigheid aan de slagroom toe.

Whipped Cream

Buttermilk
De vertaling van buttermilk is karnemelk. Gelukkig kun je dat gewoon in de Nederlandse supermarkten kopen. Heb je echter geen karnemelk in huis? Geen paniek! Voeg dan een eetlepel citroensap of azijn toe aan 250 ml melk.

Cream of tartar
Cream of tartar is een fijn, wit poeder. Tijdens het fermenteren van druiven wordt cream of tartar gevormd, ook wel wijnsteen. Bij het bakken helpt het om eiwitten meer volume te geven en het stabiliseert stijfgeslagen slagroom. Als er in een recept gevraagd wordt naar cream of tartar in combinatie met bakpoeder, dan kun je het vervangen door bakpoeder.
Echter is het vaak zo dat cream of tartar in recepten staat voor bijvoorbeeld frostings en meringue. In frostings kun je de cream of tartar weglaten. Bij het stijfkloppen van eiwit kun je in plaats van cream of tartar verse citroensap gebruiken. Een theelepel cream of tartar staat gelijk aan een theelepel verse citroensap.

ROB_6559

Cornstarch
In recepten voor banketbakkersroom, lemon curd, puddingen en biscuitdeeg staat bij de benodigde ingrediënten vaak cornstarch. Dit is gelukkig hier in de supermarkt te koop, maar dan onder de naam ‘maizena’, oftewel: maïszetmeel.

Graham crackers
In Amerikaanse cheesecakerecepten gebruiken ze voor de koekbodem meestal graham crackers. Dit zijn een soort zoete biscuitjes. Deze kun je dan ook makkelijk vervangen door biscuitjes of koekjes die hier te koop zijn, zoals digestive, bastogne en vanille wafels.

image001

Maple syrup en corn syrup
Ahornsiroop of esdoornsiroop is de Nederlandse vertaling van maple syrup. Het wordt gewonnen uit de suikeresdoorn, een boom die voorkomt in Noord-Amerika. In sommige supermarkten kun je het al kopen, maar het is ook een ingrediënt dat je makkelijk kunt vervangen. Kies bijvoorbeeld voor honing. Ook suiker en bruine suiker werken goed. Omdat ahornsiroop erg zoet is, kun je het beste ongeveer 1/3 deel suiker extra toevoegen dan in het recept staat.
Voor corn syrup, glucose-fructosestroop op basis van maïsstroop, geldt ongeveer hetzelfde. Staat er in je recept vermeld dat je 100 gram corn syrup nodig hebt? Vervang dit dan door 100 gram honing. Een ander alternatief is 100 gram suiker met 2 eetlepels water.

Honey

Follow
photos by: & , ,

19 Comments

 1. Dank je wel Joanne voor de geweldige tips, Ik ben brood aan het bakken en volgens het recept moet er Melisse siroop in. In je bericht las ik dat bruine suiker ook voldoet. En dat had ik gelukkig nog in huis !

 2. Ik ben het met je eens dat je in de meeste gevallen deze producten kan vervangen in een recept, maar soms gaat die vlieger niet op. Als je bijvoorbeeld gelato maakt zorgt de cornsyrup ervoor dat een gladde massa ontstaat zonder ijskristallen wat niet gebeurt als je honing of water en suiker gebruikt. Qua smaak zou ik melasse en maple syrup nooit vervangen voor een alternatief.

 3. Super handig dit! Mijn moeder is morgen jarig en er zit maple syrup in het recept. Nu is dit bij mij in de buurt wel te krijgen, maar het is echt schreiend duur. Met honing wordt de taart ook vast heel erg lekker!

 4. Ik heb een paar bakboeken waar golden syrup wordt gebruikt in sommige recepten. Ik heb al bij verschillende supermarkten gezocht, maar kan niks vinden. Zou ik dit kunnen vervangen door gewone keukenstroop?

 5. Golden syrup is makkelijk zelf te maken. Genoeg videos op youtube. Ingredienten water suiker en een kwart citroen. Steve’s kitchen geeft een duidelijke uitleg.

 6. Hallo, in een Amerikaans recept wordt gesproken over een topping van Ritz buttery crackers over een aardappelkaasschotel.
  Waardoor zou ik dat kunnen vervangen? Door een zout koekje zoals bv Tuc?
  Mijn dank voor het antwoord.
  Hartelijke groet.

 7. Veel van deze producten kunnen niet vervangen worden.
  Corn syrup kan niet door honing vervangen worden, niet voor de textuur en zeker de smaak niet.
  Molasses kan niet door bruine suiker vervangen worden, molasses heeft een specifieke, sterkere smaak.
  Al deze dingen kan je gemakkelijk online bestellen, is de moeite waard.

 8. Ik zoek corn flour voor een recept moet 200 gram gebruiken kan toch geen maïzena zijn?
  Wie kan mij helpen?
  Het is voor een Italiaanse koekjes recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *