Maak je eigen vanille-extract


In veel gerechten zorgt toevoeging van vanille voor extra smaak. Deze smaakstof is verkrijgbaar in de vorm van suiker en als extract of essence. Ook kun je vanillepeulen kopen. Je kunt dan het merg eruit schrapen en dat bijvoorbeeld aan ijs of banketbakkersroom toevoegen. De supermarkt verkoopt wel vanille-essence, dat vele malen goedkoper is dan vanille-extract, maar hierin is vanilline – een kunstmatige vanille – verwerkt. Echter, vanille-extract met echte vanille is erg duur. Voor een klein flesje van 60 ml betaal je zo € 6,-. Het is dan ook een veel leukere en goedkopere oplossing om je eigen vanille-extract te maken. Lees verder hoe je dat kunt doen!

vanille-extract

Wat je nodig hebt:
– Pot of flesje
– Rum of wodka
– Vanillestokjes

vanille-extract

Vanillestokjes zijn redelijk duur en daarom moet je ze ook eigenlijk nooit weggooien na gebruik. Als je een paar vanillestokjes in een pot suiker doet en deze af en toe schudt, heb je in no time je eigen vanillesuiker. Omdat er ook recepten zijn die uitsluitend om vanille-extract vragen, is het slim om naast vanillesuiker ook zelf vanille-extract te maken. Hoewel het maken van het extract heel eenvoudig is, duurt het wel even voordat je het daadwerkelijk kunt gebruiken.

Hoe maak je je eigen vanille-extract?

1. Doe een gebruikt – en dus opgesneden – vanillestokje in een potje. Giet het potje vervolgens vol met rum of wodka.

vanille-extract

2. Sluit het dekseltje en schud het flesje.

vanille-extract

vanille-extract

3. Voor een nog beter resultaat kun je, iedere keer als je een vanillestokje hebt gebruikt, deze toevoegen aan het extract. Laat het vanille-extract 2 à 3 maanden staan op kamertemperatuur. Schud het potje af en toe. Als je dat handig vindt, kun je het extract met een trechtertje overgieten in een flesje.

vanille-extract

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *