Natuurlijke kleurstoffen


Onderzoeken hebben aangetoond de kleur van een product de smaak beïnvloed. Om bijvoorbeeld aardbeienbavaroise een aantrekkelijke roze kleur te geven, kun je kleurstof gebruiken. Er bestaan drie soorten kleurstoffen: natuurlijke kleurstoffen, natuur-identieke kleurstoffen en synthetische kleurstoffen. Eetbare kleurstof die in de bakkerij gebruikt wordt, is meestal niet natuurlijk.
Synthetische kleurstoffen zijn gebaseerd op stikstof en dat klinkt niet heel gezond. Om de kleur van een product te versterken, hoef je helemaal geen potjes eetbare kleurstof te kopen. Natuurlijke kleurstoffen zijn niet alleen goedkoper, maar ook nog eens minder slecht voor je.

Keki

Bruin
De bruine die in een potje eetbare, synthetische kleurstof zit, bevat E102. Dit wordt gewonnen uit koolteer. Het zou niet alleen kinderen concentratieverlies geven, maar ook astma-aanvallen veroorzaken. In de EU is dit E-nummer toegestaan, mits het uit 85% pure kleurstof bestaat. De overige 15% mag uit andere stoffen, zoals zware metalen (!), bestaan.
Waarom zou je bruine, synthetische kleurstof gebruiken als je producten ook gewoon kunt kleuren met cacao, kaneel of koffie? De smaak krijg je er gratis bij!

Rood en roze
Gelukkig zijn er ook voor producten die je rood of roze wilt kleuren genoeg alternatieven! Kies bijvoorbeeld voor het sap uit frambozen, aardbeien of een granaatappel. Echter heb je wel veel nodig om het product te kleuren en dat kan de smaak beïnvloeden. Wil je dat niet? Voeg dan een klein beetje bietensap toe aan het product. Je hebt er niet veel van nodig om toch een mooie rode kleur te verkrijgen én de smaak blijft hetzelfde!

raspberries

Oranje
Rond Koningsdag of wanneer het Nederlands Elftal een voetbalwedstrijd speelt, moeten gebakjes natuurlijk voorzien worden van een oranje kleur. Je eerste gedachte zal bij de kleur oranje wellicht sinaasappel zijn, maar deze citrusvrucht geeft niet voldoende kleur af. Kies daarom voor wortels! Maak zelf wortelsap of koop wortelsap in de supermarkt en gebruik dat om producten een oranje kleur te geven. Omdat wortels van nature zoet zijn, zal het de smaak niet nadelig beïnvloeden. Voor een roodoranje kleur is paprikapoeder een alternatief.

Geel
Voor een natuurlijke kleur geel zijn er twee goede vervangers: saffraan en geelwortel, ook wel kurkuma genoemd. Belangrijk om te weten: saffraan is afkomstig van de stampertjes van de saffraan krokus en is het duurste kruid ter wereld. Desondanks ligt het wel gewoon bij Albert Heijn in de schappen.
Kurkuma kun je niet alleen gebruiken om eten geel mee te kleuren, ook heeft het een geneeskrachtige werking. Je kunt het voor een veel lagere prijs dan saffraan kopen in de supermarkt.

Turmeric

Groen
Hoewel groene botercrème er meestal niet echt natuurlijk uitziet, kun je groene kleurstof wel degelijk uit de natuur halen! Het klinkt misschien wat vreemd, maar spinazie werkt heel goed. Het heeft weinig negatieve invloed op de smaak en het is ook nog eens ontzettend gezond.
Ook kun je peterselie, tarwegraspoeder of matcha gebruiken. Die laatste is een van de nieuwste foodtrends en daar spelen patisserieën op in door bijvoorbeeld matcha macarons te maken. Hoewel matcha groene theepoeder is, heeft deze Japanse variant een zachte, zoete smaak. Helaas is het matcha wel moeilijk te verkrijgen.

Paars en blauw
Je zult misschien denken dat het haast onmogelijk is om een goed natuurlijk alternatief te vinden voor paarse en blauw kleurstof, maar ze zijn er zeker! Wat je kunt gebruiken: bosbessen, bramen, truffelaardappel, paarse wortel óf rode kool. Als je rode kool gaat gebruiken, moet je dit eerst koken totdat het water heel donker en geconcentreerd is. Het product dat je wilt gaan kleuren, zal prachtig paars worden.
Wil je een blauwe kleur? Dan is er een magische truc: roer door het paarse water een beetje baking soda. Het zal een reactie veroorzaken met het gevolg dat het paarse water blauw kleurt!

Blackberries

Follow
photos by: & , ,

1 Comment

  1. Op zoek naar natuurlijke blauwe kleurstof kwam ik op deze pagina terecht.
    Ik heb wel een vraag n.a.v. de uitleg. Moet ik “gewoon” wat gekleurd water toevoegen aan mijn beslag? En is dit ook geschikt om bijvoorbeeld boter crème mee te kleuren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *