Bonbons en veel soorten chocoladedecoraties worden gemaakt met chocolade dat op de juiste manier is gebracht. Alleen dan zal de chocolade glanzen en een mooie breuk hebben als het hard is geworden.
Met een speciale manier van tableren kun je heel bijzondere chocoladedecoraties maken. Ben je benieuwd hoe? Lees dan snel verder!
Er zijn twee manieren om chocolade te tempereren; door koude chocolade te enten (toevoegen) of door een deel van de chocolade te tableren. Bij die laatste methode houd je de gesmolten chocolade op een koude, marmeren plaat in beweging. Daardoor koelt de chocolade af.
Wat er gebeurt als je te lang door gaat met tableren? Dan krijg je klontjes in je chocolade. Hoe langer je doorgaat, des te groter de klonten woren. Uiteindelijk ontstaat er zelfs één grote klont chocolade. Dit noem je overgetableerde chocolade.
Met deze chocolade kun je diverse chocoladedecoraties maken. Overgetableerde chocolade kun je namelijk kneden en rollen. Dat maakt het eigenlijk net eetbare klei.