Overgetableerde chocolade


Bonbons en veel soorten chocoladedecoraties worden gemaakt met chocolade dat op de juiste manier is gebracht. Alleen dan zal de chocolade glanzen en een mooie breuk hebben als het hard is geworden.
Met een speciale manier van tableren kun je heel bijzondere chocoladedecoraties maken. Ben je benieuwd hoe? Lees dan snel verder!

Overgetableerde chocolade

Er zijn twee manieren om chocolade te tempereren; door koude chocolade te enten (toevoegen) of door een deel van de chocolade te tableren. Bij die laatste methode houd je de gesmolten chocolade op een koude, marmeren plaat in beweging. Daardoor koelt de chocolade af.
Wat er gebeurt als je te lang door gaat met tableren? Dan krijg je klontjes in je chocolade. Hoe langer je doorgaat, des te groter de klonten woren. Uiteindelijk ontstaat er zelfs één grote klont chocolade. Dit noem je overgetableerde chocolade.
Met deze chocolade kun je diverse chocoladedecoraties maken. Overgetableerde chocolade kun je namelijk kneden en rollen. Dat maakt het eigenlijk net eetbare klei.

Hoe maak je overgetableerde chocolade?
1. Begin – net als wanneer je chocolade gaat tableren – met het op een marmeren plaat storten van de gesmolten chocolade.

image003

2. Met een platenkrabber en een paletmes houd je de chocolade in beweging. Spreid het steeds goed uit, want dan wordt de chocolade sneller koud. Op den duur wordt het zwaarder, maar blijf de chocolade uitspreiden. Gebruik desnoods hierbij je handen.

image005

3. Als de chocolade een klont is geworden, kun je het gaan kneden of rollen. Door de warmte van je hand, kan de chocolade smelten. Begin dus met het rollen van de chocolade met een krabber. Zorg ook voor een schone ondergrond, zodat de decoratie netjes blijft.

image007

image009

4. Als je een decoratie hebt gerold, kun je deze direct vormen zoals je wilt. Leg er een papiertje of iets anders onder, zodat de chocoladedecoratie zijn vorm behoudt.

image011

image013

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *