Thuis oefenen met opspuiten en garneren


Als bakker maak je elke dag taarten. Het is dan natuurlijk belangrijk dat je dat gebak ook mooi kunt opspuiten met crème of slagroom en kunt garneren met chocolade. Dit is een typisch voorbeeld van oefening baart kunst, want hoe vaker je opspuit en garneert, hoe mooier het eindresultaat wordt. Na een tijdje kun jij blind rozetjes op een taart spuiten, maar voor je zover bent, moet je blijven oefenen. Gelukkig kan dat ook gewoon thuis! In dit artikel lees je hoe.

taart garneren met tekst

Garneren – schrijven met chocolade
Het schrijven of het maken van decoraties met chocolade begint natuurlijk met het vouwen van een cornetje. Als je een opleiding tot bakker volgt, kun je aan je docent of stagebegeleider vragen of je op maat gesneden cornetjes mee kan krijgen, zodat je thuis kunt oefenen met het vouwen van cornetjes en het garneren.

Aangezien chocolade duur is en je het steeds moet smelten, kun je voor het oefenen beter tandpasta gebruiken. Slap dat een beetje af met water tot het ongeveer dezelfde dikte heeft als gesmolten chocolade. Leg vervolgens een bakpapiertje op een bakplaat of op het keukenblad en begin met garneren! Je zult merken dat er soms een klein luchtbelletje in de tandpasta zit.
Een voordeel van het gebruiken van tandpasta is dat het niet hard wordt in het cornetje en je dus gewoon door kunt blijven schrijven. Chocolade wordt op den duur hard en dan moet je het cornetje weer verwarmen.

garneren oefenen

garneren

Oefenen met opspuiten
Er zijn veel verschillende manieren om een taart op te spuiten met slagroom of crème. De bekendste is waarschijnlijk het rozetje. Om te oefenen met het opspuiten van gebak kun je boter even verwarmen in de magnetron (niet smelten!) en vervolgens luchtig kloppen, zodat het spuitbaar is. Doe een spuitmondje naar wens in de spuitzak en vul de spuitzak met de boter. Heb je een kartel spuitmondje in de spuitzak gedaan maar wil je ook oefenen met bolletjes spuiten? Maak dan geen nieuwe spuitzak klaar, maar houd simpelweg een glad spuitmondje over het uiteinde van het kartelmondje.
Net zoals bij het oefenen met garneren kun je ook bij het opspuiten het beste een bakpapiertje als ondergrond gebruiken, zodat niet je hele aanrecht onder de boter zit.

oefenen opspuiten

opspuiten

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *