Tips van de bakker #2


Bakkers bedenken door veel werkervaring steeds meer trucjes die ze kunnen toepassen om het werk makkelijker en sneller te laten verlopen. Juist deze trucjes maken de eindproducten beter en constanter.
Lees snel verder voor een aantal handige tips van de bakker!

Almond Danish AUD3.60, Coffee Macaron AUD2 - Noisette

Cake met vulling
Cake met een garnituur, zoals rozijnen, blauwe besjes, chocoladedruppels of noten, kun je het beste volgens de koude methode maken. Dat houdt dus in dat je de roomboter luchtig klopt in plaats van de eieren. Bij een warme cake zal de vulling naar beneden zakken. Om te voorkomen dat dat bij een koude cake ook zal gebeuren, rol je het garnituur even door een beetje bloem. Spatel de vulling daarna voorzichtig door het beslag. Het zal nu niet naar beneden zakken.

Gelijke balletjes
Een eenvoudige manier om een taart te decoreren, is door er een kralenketting van marsepeinen balletjes omheen te plaatsen. Daarbij moet je er echter wel op letten dat de balletjes even groot zijn, anders ontstaat er een slordig effect. Gelijke balletjes maak je door een pil te rollen van de marsepein en met een mesje gelijke stukken te snijden. Deze stukjes rol je vervolgens tot balletjes.
In sommige bakkerijen gebruiken bakkers een soort verdeelliniaal. Daarmee kun je in een keer op de pil aangeven waar je moet snijden om gelijke stukken te krijgen.

IMG_1615

Schoon werken
Het is algemeen bekend dat poedersuiker alle kanten op stuift als je dit toevoegt aan bijvoorbeeld roomboter bij het maken van botercrème. Hetzelfde geldt voor het opkloppen van slagroom. Wanneer je een grote hoeveelheid slagroom stijf of lobbig wil kloppen, spettert het zo uit de bekken.
De oplossing is te vinden in huis-, tuin- en keukenmateriaal. Om te voorkomen dat de hele keuken onder de poedersuiker zit, leg je een theedoek op de standmixer. Spetters van slagroom kun je tegenhouden door plastic folie rondom de machine te wikkelen.

Satéprikker
Petit fours of friandises die geairbrusht of door de gelei gehaald zijn, kun je niet meer met de hand oppakken. Om ze toch op een goud kartonnetje of mooi bordje te kunnen plaatsen, steek je er een satéprikker in en pak je het gebakje op. Het gaatje dat is ontstaan, bedek je vervolgens met een dopje gelei of andere decoratie.

IMG_6964.JPG

Interieur
In een bolgebakje, oftewel een bombe, hoort een lekker en bijpassend interieur. Je kunt de vulling erin spuiten met een spuitzak, maar als je het gebakje dan door midden snijdt, ziet het er toch niet zo strak uit. Er bestaan speciale flexipanmatten voor interieurs, maar dan moet je deze wel aanschaffen. Een goed alternatief is om met een meloenlepel of kleine ijslepel bolletjes te scheppen van het bevroren interieur.

Rijpe bananen
Rijpe bananen zijn een stuk zoeter dan bananen die nog niet rijp zijn. Als je bananen wilt pureren of bakken, kun je dus het beste rijpe bananen gebruiken. Heb je ze per direct nodig? Leg de bananen dan op een bakplaat en plaats deze zo’n 30 minuten in de oven op 150 graden Celsius.

Bananas

Desserts
Wil je een eenvoudig dessert maken dat net even iets anders is? Zet de doorzichtige dessertglaasjes dan schuin in een muffinbakvorm. Vul de glaasjes tot de helft met een mousse en laat dit opstijven. Zet de glaasjes vervolgens rechtop en vul de rest van het glaasje met een andere mousse. Dit geeft een leuk effect.

Chocoladedecoratie
In principe kun je van elk willekeurig voorwerp een chocoladedecoratie maken. Denk bijvoorbeeld aan een beeldje, sleutel of gereedschap. Om dit voorwerp exact hetzelfde, maar dan van chocolade te maken, vul je een grote bak met geweekte en verwarmde gelatine.
Plaats het voorwerp in het midden en laat de gelatine hard worden. Wanneer je de gelatine vervolgens lost uit de emmer, door de midden snijdt en het voorwerp verwijdert, heb je twee delen met de afdruk van het voorwerp. Vul beide delen met getempereerde chocolade en laat het hard worden. Als je de chocolade verwijdert uit de mal en de twee delen aan elkaar maakt, heb je hetzelfde voorwerp exact nagemaakt met chocolade.

chocolate

Follow
photos by: & , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *