Wat je allemaal kunt doen met een flexipan mat


Wellicht heb je nog nooit van flexipan matten gehoord, maar het is iets waar patissiers tegenwoordig echt niet meer zonder kunnen. Je zou het de uitvinding van de eeuw kunnen noemen op bakkersgebied. Een flexipan mat is een soepele bakvorm die in 1989 werd geïntroduceerd door het bedrijf Guy Demarle. Het wordt ook wel ’s werelds beste bakvorm genoemd, want de mogelijkheden zijn oneindig. De bakmatten zijn bestand tegen extreem lage (-40 ˚C) en extreme hoge (280 ˚C) temperaturen.
Daarnaast hoef je de vorm niet in te vetten en kun je deze maar liefst 3.000 keer gebruiken! Welke producten je onder andere kunt creëren met flexipan matten, zie je hieronder.

Flexipan vormen zijn er in allerlei vormen en maten. Je hebt vast wel eens een gebakje gezien dat bestond uit bijvoorbeeld een mousse en een vulling. Hoe zullen patissiers dat voor elkaar hebben gekregen? Hun geheim is (helaas) helemaal niet zo spectaculair als het gebakje eruit ziet. Ook dit creëren ze namelijk gewoon met een flexipan!

Meestal wordt allereerst een interieur gemaakt. Hiermee wordt de vulling bedoeld, zoals karamel of een cremeux. Dit wordt in de flexipan vorm gespoten of gegoten en daarna in de vriezer geplaatst. De interieurs bevriezen. Doordat de vormen soepel en buigzaam zijn, kun je producten eenvoudig lossen uit de vorm.
Vervolgens vult de patissier een andere flexipan vorm met bijvoorbeeld een mousse of bavaroise en worden de interieurs erin gedrukt. Ook wordt de bodem van het gebakje erop gelegd. Vervolgens wordt het gebakje dan – nadat het weer bevroren is – uit de vorm gelost en door de gelei gehaald. Als je het gebakje dan doorsnijdt, kijk je je ogen uit!

Chocolate Mousse with sponge and ganache icing - Ganache Chocolate

Ben je benieuwd wat voor mogelijkheden er nog meer zijn met flexipan matten? Bekijk dan zeker het onderstaande inspirerende filmpje, want daarin laat een patissier ontzettend slimme tips en tricks zien waar je zelf misschien nog niet op was gekomen!

Follow
photo by:

2 Comments

  1. Zoekende naar uitleg over gelatine, kwam ik op deze site terecht en wat een interessante en leerzame middag het werd en heel informatief. Veel recepten geven blaadjes gelatine aan, maar hier in Canada hebben wij alleen maar korrel gelatine.. En zojuist heb ik een video zitten bekijken over flexipan mat. Thanks voor die weelde aan informatie en recepten van de bovenste plank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *