Wat te doen met oud brood?


Van alle landen in Europa eten wij in Nederland het meeste brood. Helaas gooien we ook het meeste weg. Het is altijd jammer als dat heerlijke brood dat je gekocht hebt oudbakken blijkt te zijn geworden. Natuurlijk kun je oud brood voeren aan de eendjes, maar wist je dat je er nog veel lekkere dingen mee kunt maken? Zo bespaar je niet alleen geld, maar heb je ook een goed excuus om nieuwe recepten uit te proberen! Hieronder vind je een aantal voorbeelden van wat je kunt doen met oud brood.

image002

Broodpudding
In Engeland is broodpudding een traditioneel gerecht dat in vele eetcafés nog steeds op de dessertkaart staat. Als je wit brood te droog is geworden om zo te eten, kun je hier heel snel en eenvoudig broodpudding mee maken. Door toevoeging van onder andere roomboter, suiker, melk, eieren en rozijnen zou je niet verwachten dat de basis witbrood is.
Broodpudding kun je niet alleen eten als lunch, maar voor de echte liefhebber serveer je het als toetje met een bolletje ijs. Hieronder zie je een makkelijk en goedkoop recept voor broodpudding.

Recept voor 4 personen
– 4 sneetjes wit brood
– 40 gram roomboter
– 20 gram rozijnen
– 2 eieren
– 200 ml melk
– 40 ml slagroom
– 35 gram basterdsuiker
– Een eetlepel vanillesuiker
– Snufje kaneel
– Snufje zout

Voor deze broodpudding snijd je allereerst de korstjes van het brood af. Vervolgens smeer je de helft van het brood in met zachte roomboter en leg je dit op de bodem van een ovenschaal. Daaroverheen strooi je de helft van de rozijnen en een snufje kaneel. Smeer ook de andere helft van het brood in met roomboter en leg dit op de eerste laag.
Verwarm ondertussen in een pan op laag vuur de melk en de slagroom. In een kom klop je de eieren, de basterdsuiker, de vanillesuiker en het zout. Voeg de warme melk en slagroom bij de ingrediënten in de kom en klop dit tot een glad geheel. Dit mengsel giet je over het brood heen. Bestrooi met de overige rozijnen.
Zet de ovenschaal vervolgens voor zo’n 35 minuten in de voorverwarmde oven op 170 °C.

image003

image004

Wentelteefjes
Vroeger hadden mensen niet veel te besteden en het was dan ook een no go om brood dat oud was geworden, weg te gooien. Grootmoeder gaf dat uitgedroogde brood een tweede leven door er heerlijke wentelteefjes van te maken. Al generaties lang wordt het recept doorgegeven en gelukkig kunnen wij er vandaag de dag nog steeds van genieten.
Met een vork roer je in een diep bord een scheutje melk, een eitje, een snufje zout en kaneel door elkaar. Haal hier een witte boterham doorheen en leg deze in de pan. Als de boterham mooi gebruind is, strooi je er een beetje poedersuiker overheen. Zo maak je in een handomdraai ouderwetse wentelteefjes!

image005

image006

Paneermeel
Ook in de bakkerij komt paneermeel goed van pas. Het kan bijvoorbeeld op de bodem van appeltaart worden gestrooid, zodat het vocht van de appels wordt opgenomen. Van oud brood kun je paneermeel maken door het in de oven te drogen – of het in een broodrooster te roosteren – en het vervolgens te raspen. Zo maak je eenvoudig je eigen paneermeel!

image007

Bruschetta & Croutons
Bruschetta is een traditioneel Italiaans voorafje. Het bestaat uit brood dat ingesmeerd is met knoflook en besprenkeld met olijfolie, maar eigenlijk kun je eindeloos met het beleg mee variëren. Kies bijvoorbeeld voor stomaat, mozzarella en Italiaanse kruiden. Oud brood is uitstekend geschikt om bruschetta van te maken. Snijd de boterham in stukken en beleg het naar eigen smaak. Laat het brood vervolgens knapperig worden in de oven en laat de kaas smelten.

Ook croutons kun je maken van oud, droog brood. Smeer deze in met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Laat het in de oven lekker bros worden. Snijd het daarna in blokjes en voeg kruiden toe, bijvoorbeeld oregano.

image009

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *