De verwachte foodtrends van 2016


Elk jaar creëren bakkers weer nieuwe producten, smaakcombinaties en manieren van decoreren. Soms zijn het regelrechte hits en gaan ze jaren mee, zoals cupcakes, macarons en cheesecakes. Het nieuwe jaar zit er bijna aan te komen. Wat zullen de foodtrends van 2016 worden? Hieronder een voorspelling!

IMG_0528

Combinaties van producten
We kennen de cronut – een samenvoeging van croissant en donut – inmiddels wel, maar er zijn nog zo veel meer combinaties te bedenken. Ook in 2016 gaat dat experimenteren natuurlijk gewoon door. Lekkernijen die inmiddels al ergens op de wereld gebakken worden, zijn onder andere de cruffin (croissant-muffin), de duffin (donut-muffin), de wuffin (waffle-muffin) en de pizookie (pizza-cookie). Echt waar!

Three Cronuts Are Better Than One?

De naked cake
Een trend op het gebied van bruidstaarten is de ‘naked cake’, oftewel een taart die niet gemaskeerd is met een laag crème en ook niet is bedekt met marsepein of fondant. In plaats daarvan heeft de taart een heel pure en natuurlijke uitstraling, want vaak is deze bedekt met vers fruit, eetbare bloemen en poedersuiker. Verwacht wordt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat deze trend naar Nederland is overgewaaid.

Naked Cake Flores

Gezondere producten
Er is een enorme run op glutenvrije, lactosevrije en suikervrije producten. Oftewel; klanten gaan gezonder eten. Als bakker is het slim om daar op in te spelen. Speltbrood is een product dat je al bij veel bakkers vindt, maar volgend jaar gaat het nog een stapje verder. De melk die in banketbakkersroom zit, wordt bijvoorbeeld vervangen door amandelmelk of kokosmelk. De beroemde Franse macaron is een goed voorbeeld van een glutenvrij maar heerlijk koekje. Een macaron wordt tenslotte gemaakt van amandelmeel en dat bevat geen gluten.

Fudgy Black Bean Brownies (Really!)

Bijzondere smaken
Smaken die op het eerste gezicht niet lekker lijken, zoals gebak met groene thee, bacon met chocolade en natuurlijk de welbekende salted caramel. Die laatste is inmiddels razend populair en vind je terug in diverse producten, zoals chocoladerepen en ijs. Groene thee heeft een best bittere smaak. Tenminste, dat is de versie die je in Nederland meestal drinkt. De Japanse groene thee, matcha genoemd, smaakt juist mild en heeft een lichtzoete nasmaak. Matcha wordt steeds vaker gebruikt als toevoeging in cake, crèmes, macarons, koffie, chocolaatjes en crêpes.

Matcha Latte and Cupcakes with Matcha Frosting

Kokossuiker
De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat suiker heel slecht voor je is. Het heeft ook wel de bijnaam ‘het witte gif’ gekregen. Mensen zijn daarom op zoek naar natuurlijke en ongeraffineerde alternatieven. Kokosbloesemsuiker of palmsuiker is daar een mooi voorbeeld van. Dit wordt gewonnen uit de bloesem van de kokospalm. Deze natuurlijke zoetstof is onder andere rijk aan kalium, magnesium, ijzer en natrium. Daarnaast is kokossuiker zo zoet dat je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt om bijvoorbeeld een cake zoet te laten smaken.

SONY DSC

Popcorn
Eerst was popcorn nog echt een snack die onlosmakelijk verbonden was met de bioscoop en de kermis, maar deze gepofte maiskorrel zie je steeds vaker terug in of als decoratie voor luxe desserts en gebakjes, zoals een mousse, caramel bar, panna cotta of éclair. Kortom: popcorn ga je waarschijnlijk vaker tegenkomen in 2016!

“Smash” Sandwich @ Renå

Follow
photos by: & , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *