Al in de oudheid werden bloemen gebruikt voor het decoreren van maaltijden en het toevoegen van meer smaak. Dit is in landen als China en India nog steeds heel gebruikelijk. Zo raar is het eten van bloemen en planten eigenlijk niet, want iedereen eet wel eens broccoli, artisjok of bloemkool. Ook in de patisserie zie je steeds vaker dat desserts en taarten worden verfraaid met bijvoorbeeld viooltjes of lavendel. Maar is elke bloem eetbaar? En hoe kun je bloemen verwerken in een gerecht?

Bloemen die kunt eten
Natuurlijk zijn niet alle bloemen eetbaar. Er bestaan ook echt giftige bloemen, zoals de boterbloem, narcis, hyacint en klaproos. Die laatste is een andere naam voor de papaver, de bloem waar de drug opium uit wordt gehaald.
Toch zijn er meer eetbare bloemen dan je misschien zult denken. Het is echter wel van belang dat je weet waar de bloemen vandaan komen. Heb je ze gekocht bij een bloemist of op straat geplukt? Gebruik ze dan niet, want door chemische middelen of uitlaatgassen zijn de bloemen niet meer eetbaar. Het beste (en leukste) om te doen is de bloemen zelf in je eigen tuin te kweken. Hierdoor weet je zeker dat ze te gebruiken zijn. Mocht je dat nu niet willen of kunnen, dan zijn er speciaalzaken waar je eetbare bloemen kunt kopen.
Hieronder een lijstje van de bekendste bloemen die je kunt eten.
– Lavendel
– Oranjebloesem
– Viooltjes
– Goudsbloem
– Geranium
– Tuinanjers
– Tulp
– Paardenbloem
– Oost-Indische kers
– Witte lelie
– Begonia
– Vlijtig liesje
– Chrysant

Maar hoe eet je ze?
Wanneer je eetbare bloemen verwerkt in een gerecht, ga je het zelfde te werk als met kruiden. Dat betekent dus met kleine hoeveelheden. De smaken van eetbare bloemen variëren van pittig en kruidig tot citrus-achtig en van bitter tot zoet en mild. Voordat bloemen als garnering gebruikt worden, is het belangrijk ze altijd af te spoelen en voorzichtig droog te deppen.
Bij zoete gerechten zijn gesuikerde viooltjes een perfecte decoratie. Klop hiervoor een beetje eiwit met evenveel water op totdat het stijf is. Bestrijk met een kwastje voorzichtig de viooltjes. Bestrooi deze vervolgens met poedersuiker. Laat de viooltjes voor zo’n 2 uur drogen in de oven, die je op de laagste stand hebt gezet.
Eigenlijk kun je oneindig experimenteren met het gebruik van eetbare bloemen in gerechten. Een fleurig bloemetje staat prachtig op een sorbet of cupcake, maar je kunt er ook je carpaccio of pizza mee decoreren. Zelfs frituren is mogelijk!

Een aantal voorbeelden van goede smaakcombinaties:
– De goudsbloem past goed bij rijstgerechten, kip, soepen en zuurkool met rookworst. Door de citrussmaak kan het ook gebruikt worden in salades.
– De Oost-Indische kers heeft een peperige smaak die lijkt op waterkers. Deze bloem is heerlijk bij hartige gerechten en kan gestrooid worden over een stevige runderbouillon.
– De jonge blaadjes van de paardenbloem hebben een zoete en honingachtige smaak. De paardenbloemknoppen smaken goed met roerei en spekblokjes. Je kunt de blaadjes van de paardenbloem ook eventueel over een rijstgerecht strooien.
– De lavendel smaakt goed in marinades en is heerlijk bij barbecuevlees. Lavendel kan ook goed bij zoete gerechten, zoals een chocoladecake, vlaai of sorbet.
