Een slagroomtaart wordt met diverse vruchten gedecoreerd, waaronder een kiwi. De groene kleur van een kiwi staat tenslotte erg mooi bij een rode aardbei. Toch gaat kiwi helemaal niet goed samen met slagroom. Het melkproduct – in dit geval slagroom – dat in aanraking komt met een kiwi, zal bitter smaken. Maar hoe ontstaat dit dan? En is er een oplossing voor?
Bittere slagroom
Een slagroomtaart hoort zoet te zijn. Het is natuurlijk zonde als een taartpunt minder lekker smaakt dan de ander, enkel omdat daar een stukje kiwi op gelegen heeft. Helaas is dat wel het geval als je een slagroomrozetje decoreert met kiwi.
In kiwi zit een enzym, genaamd ‘actinidine’. Dit enzym breekt de eiwitten in melkproducten af, waardoor het een bittere smaak krijgt. Omdat de eiwitten worden gesplitst en opgelost, zal het mengsel gaan schiften. Ook breekt actinidine gelatine af. Een dessert met gelatine én kiwi zal dus niet opstijven. Het is dus niet mogelijk om met deze vrucht een mousse te maken.
Mocht je willen testen of een melkproduct en kiwi echt niet samengaan, maak dan een kiwi-milkshake! Dit is haast ondrinkbaar.