Waarom scheurt een cheesecake?


Als je bezoek krijgt, is het natuurlijk het leukste om een versgebakken taart of cake te serveren. Helaas kan dit ook wel eens misgaan. Een cake kan bovenop openbarsten, omdat er te snel een korst is gevormd. Het beslag zet dan aan de binnenkant uit. De oplossing hiervoor is eenvoudig: bak de cake in een minder warme oven. Maar wat moet je doen als een cheesecake scheurt? En waarom gebeurt dat eigenlijk?

Canyon

Cheesecake is een product dat is overgewaaid vanuit New York. Het hoofdingrediënt is natuurlijk, zoals de naam al zegt, kaas. Er wordt altijd verse roomkaas gebruikt, maar heeft elk land wel een voorkeur voor de soort kaas. In Italië is ricotta en mascarpone in cheesecakes erg geliefd, in Nederland, Duitsland en Polen wordt er vaak een deel kwark toegevoegd en in de Verenigde Staten gebruiken ze naast Philadelphia-roomkaas soms Hüttenkäse of zelfs karnemelk.

Meestal wordt cheesecake omschreven als romig, rijk, smaakvol en machtig. Het valt waarschijnlijk onder de productgroep ‘cake’, omdat het een beslag is en het net als cake op een lage temperatuur wordt gebakken in de oven.

Vegan Caramel Apple Cheesecake

Hoe komt het dat mijn cheesecake scheurt?
Tijdens het bakken van een cheesecake zal je merken dat de buitenkant stevig wordt, maar dat de cake in het midden slap en wiebelig blijft als je deze beweegt. Hoewel het wellicht tegen je gevoel in gaat, is het juist goed als de cheesecake nog een wiebelige kern heeft van zo’n 6 centimeter.
Verder ziet de cheesecake er op dit moment goed uit. Je haalt ‘m uit de oven en dan opeens… een klein scheurtje! Een paar schietgebedjes mogen niet baten, want al snel verschijnen er grotere scheuren. Dat een cheesecake scheurt, kan aan meerdere dingen liggen.

September 1, 2013

Mogelijkheid 1.
Je hebt de oven geopend tijdens het bakken.
Als je de oven tijdens het bakken opent om te kijken of de cheesecake al gaar is, moet ‘ie opeens kou incasseren. De cheesecake krijgt te maken met temperatuurschommelingen. Dit kan één van de redenen zijn dat je cheesecake na het bakken gaat scheuren.

Mogelijkheid 2.
Je hebt te veel lucht in het beslag geslagen.
Het is belangrijk dat je tijdens het mengen van de ingrediënten geen lucht in het beslag slaat. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat de cheesecake inzakt na het bakken, maar ook kan het scheuren veroorzaken. Zet de mixer op de laagste stand en gebruik de vlinder in plaats van de draadgarde. Als alles gemengd is en er geen klonten in het beslag zitten, stop dan met mixen.

Mogelijkheid 3.
Je hebt de roomkaas niet glad geklopt, voordat je het ei toevoegde.
De eieren brengen lucht in het cheesecakebeslag. Je wilt, zoals in mogelijkheid 2 al staat omschreven, geen lucht in het beslag brengen. Roer dus eerst de roomkaas glad en voeg de eieren als allerlaatste toe.

tipping cheesecake mix on the base DoF5

Mogelijkheid 4.
De cheesecake heeft te lang in de oven gezeten.
Als je een cheesecake te lang in de oven bakt omdat je twijfelt of ‘ie goed is, is de kans groot dat er cracks zullen gaan ontstaan.

Mogelijkheid 5.
Je hebt de vorm verwijdert, voordat de cheesecake was afgekoeld.
Een cheesecake kan ook scheuren als je deze direct na bakken uit de vorm verwijdert. Het beste kun je de cheesecake pas lossen nadat ‘ie een nacht in de koelkast heeft gestaan en dus volledig is afgekoeld. Een andere tip is om de rand los te snijden met een mesje, omdat de cheesecake krimpt als deze afkoelt.

Pumpkin Cheesecake

Mogelijkheid 6.
De ingrediënten waren niet op kamertemperatuur.
Cheesecake is een product dat gevoelig is voor temperatuur. Een reden dat deze na het bakken scheurt, kan ook zijn dat de ingrediënten koud waren en de grote verandering naar een warme oven niet aan konden. Het gevolg: een scheur.

Oplossingen:

Probeer de volgende keer een waterbad.
Wikkel de bodem en de rand van de springvorm in aluminiumfolie. Vul de springvorm met het cheesecakebeslag. Plaats de springvorm in een ovenschaal of op een hoge bakplaat. Vul de ovenschaal of hoge bakplaat met ongeveer 2 centimeter heet water. Bak vervolgens de cheesecake in de oven. Laat de cheesecake afkoelen in het waterbad. Dit wordt omschreven als de beste manier om scheuren te voorkomen.

Bestrijk de cheesecake met jam.
Je kunt de scheuren natuurlijk ook gewoon bedekken! Dit kun je doen door de cheesecake te bestrijken met jam en te beleggen met fruit. Die combinatie is nog lekker ook! Als je juist die typerende smaak terug wil laten komen in de topping, is zure room een goed alternatief.

Goats Curd Cheese Cake - Giant Steps Winery AUD11

Voeg een beetje bloem of maïzena toe aan het beslag.
In sommige recepten staat het al, maar mocht dat niet zo zijn: houd je dan niet in en voeg een klein beetje bloem of maïzena toe aan het beslag. Dit kan scheuren voorkomen.

Maak een no-bake cheesecake!
Voor een makkelijk te bereiden en extra romige cheesecake, kun je ook gewoon een no-bake-recept gebruiken. Net zo machtig, maar minstens zo lekker!

Snijd de cheesecake in stukjes
Aangezien cheesecake heel machtig is, willen mensen vaak toch maar een klein stukje. Snijd de cheesecake nadat deze is afgekoeld in stukjes. En daarbij snijd je gewoon om de scheurtjes heen.

cheesecake with chocolate crumble

Follow
photos by: & , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *