Weetjes over de bruidstaart


Bij het regelen van een bruiloft denk je al snel aan de bruidstaart. Dit moet natuurlijk de mooiste en lekkerste taart zijn die je ooit hebt gegeten. Wist je dat een bruidstaart al sinds de middeleeuwen een belangrijk onderdeel is van een bruiloft?
Lees snel verder voor meer leuke weetjes over de bruidstaart!

IMG_3925

’s Werelds oudste bruidstaart is 118 jaar oud
Het Britse stadje Basingstoke is de trotse bezitter van de oudste bruidstaart ter wereld. Deze inmiddels bruingekleurde taart is al 118 jaar oud! Dat betekent dus dat de bruidstaart de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd.
Hoewel de taart nog helemaal compleet is, heeft ‘ie wel een scheur in de botercrème overgehouden aan de oorlog. Tot 1964 was de bruidstaart te bewonderen in de etalage van een bakkerij in Basingstoke. Toen de bakkerij zijn deuren sloot, werd de taart overgeplaatst naar het Willis Museum in dezelfde Britse plaats. Daar wordt het vandaag de dag nog steeds tentoongesteld.

Oldest Weding Cake
Bron foto: www.dailymail.co.uk

Royal icing dankt haar naam aan Koningin Victoria
Royal icing wordt gebruikt om koekjes en taarten mee te decoreren en te garneren. Het is eigenlijk glazuur dat snel hard wordt. Toen Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk in 1840 ging trouwen met Prins Albert droeg ze een witte trouwjurk. Nu is dat heel normaal, maar vroeger was het gebruikelijker om een kleurrijke jurk te dragen. Haar witte jurk moest natuurlijk wel matchen met de bruidstaart.
Fijne, witte suiker was rond die tijd heel duur. Alleen de rijke mensen konden zich een bruidstaart met witte icing veroorloven. Het toonde dat een bepaalde status en rijkdom. Toen op de bruiloft van Koningin Victoria en Prins Albert een bruidstaart met witte icing prijkte, kreeg dit glazuur de bijpassende naam ‘royal icing’.

Mom's Wedding Cake

Bijgeloof
Een bruiloft zonder bruidstaart is eigenlijk geen bruiloft. Zo zijn er wel meer oeroude huwelijkstradities, zoals het gooien van rijst en de bruidegom die de bruid over de drempel draagt. Ook de bruidstaart kent veel tradities en bijgeloof. In sommige landen in de Verenigde Staten wordt geen bruidsboeket naar achteren gegooid om erachter te komen wie de volgende is die gaat trouwen, maar wordt er aan lintjes getrokken. In de onderste laag van de bruidstaart heeft de bakker lintjes verstopt die uitsteen. Eén van die lintjes bevat een bedeltje of een ring. De aanwezige vrouwen mogen rondom de taart gaan staan en allemaal aan een lintje trekken. Degene die het lintje met het bedeltje trekt, is de volgende die gaat trouwen.

7-14

De allereerste bruidstaarten bestonden niet uit cake, maar uit broden. In het Oude Rome werd het brood over het hoofd van de bruid gebroken. Dit symboliseerde geluk en vruchtbaarheid.

In delen van de Verenigde Staten is het een bijgeloof om als single bruidsmeisje een taartpunt mee naar huis te nemen en die onder haar kussen te leggen. Ze zal dan dromen over haar toekomstige man.

Heel lang geleden bestonden bruidstaarten uit koeken en cake die opgestapeld werden. Het bruidspaar moest elkaar over de taart heen een kus geven. Als de taart bleef staan en de bruid en bruidegom schoon bleven, betekende dat een lang en gelukkig huwelijk.

Untitled-148

De duurste bruidstaart ooit
Als je dacht dat aan de bruidstaart van Prins William en Kate een hoog prijskaartje hing, heb je het mis. De prijs van $ 78.000,- valt in het niet bij een 52 miljoen dollar kostende bruidstaart. Een bakkerij genaamd ‘CAKE’ uit het Britse plaatsje Chester kreeg de eer om voor de tv-show ‘The National Gay Wedding Show’ een bruidstaart te maken die uiteindelijk een waarde had van 52 miljoen dollar. De taart bestond uit acht lagen, was zo’n 1,5 meter hoog en was bedekt met 2000 diamanten.
Het was echter niet de langste bruidstaart. Die taart, die de vorm had van een kasteel, werd vorig jaar gemaakt voor het huwelijk van twee Indonesische tv-sterren en had een hoogte van 4,5 meter.

Wendy and Jonathan Open House

Follow
photos by: & , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *