Beroep in de spotlight: Foodstylist


Ben je creatief en heb je een passie voor eten? Dan is het beroep foodstylist misschien wel iets voor jou. Bij deze baan is het de bedoeling dat je een gerecht er zo mooi en aantrekkelijk mogelijk op de foto uit laat zien, zodat het water je spreekwoordelijk in de mond loopt. Een mooie productfoto in de reclamefolder kan klanten tenslotte aantrekken om naar jouw winkel te komen.

Süßes aus der Golf Resort Achental - Patisserie

Het is niet altijd eenvoudig om eten perfect op de foto te krijgen. Denk maar eens aan ijs, want dat smelt natuurlijk. Gelukkig hebben foodstylisten diverse trucjes om een gerecht er zo echt mogelijk uit te laten zien. Met kwastjes, spatels, pincetten en andere hulpmiddelen benadrukken ze de ingrediënten, de kleuren en de versheid van producten.
Om het plaatje helemaal compleet te maken, kan Photoshop natuurlijk niet ontbreken. Na deze laatste stap kan de foto gepubliceerd worden in tijdschriften, kookboeken en reclamefolders. Het vak van foodstyliste is creatief, uitdagend en afwisselend, want iedere werkdag heb je een nieuwe opdracht, kom je op een andere locatie en ook werk je steeds samen met andere mensen.

In Nederland zijn er twee locaties waar je de HBO-opleiding voor Food Design & Innovation kunt volgen: de HAS Hogeschool in Venlo en in Den Bosch. Tijdens deze opleiding leer je om producten op een creatieve manier te presenteren en daarbij houd je rekening met de actualiteit, zoals grondstoffen, materialen en producten die onlangs op de markt zijn gebracht. Na het behalen van je diploma kun je bijvoorbeeld bij een culinair tijdschrift gaan werken of je ontwikkelt nieuwe producten bij een bedrijf dat voedingsmiddelen produceert.

35th Culinary Arts Competition

De trucjes die foodstylisten toepassen zijn erg slim. Cheddarkaas dat op een burger zit, laten ze bijvoorbeeld smelten door er een föhn op te richten. De hamburger zelf hoeft helemaal niet warm te zijn, want daar zal het witte bolletje alleen maar slap van worden. De producten die door een foodstylist worden gepresenteerd, zijn zeker niet altijd eetbaar. Je hebt geen idee hoe erg we soms eigenlijk voor de gek worden gehouden! Hieronder een aantal extreme voorbeelden.

Bolletjes ijs
IJs fotograferen is bijna niet te doen, aangezien het smelt onder de warme lampen. Daar hebben foodstylisten het volgende op gevonden: ze gebruiken gewoon stevige aardappelpuree! Dit drukken ze in een ijsschep en zo maken ze de meest realistische ijsbolletjes. Als er chocolade- of aardbeienijs op de foto moet worden gezet, gebruiken ze kleurstoffen.

Vegan Hazelnut Coffee Ice Cream

Gebraden vlees

Om vlees er lekker gebraden uit te laten zien, wordt met een gasbrander een bruin laagje gemaakt. Als de foodstylist niet tevreden is met het resultaat, levert een likje bruine schoensmeer een nog mooier effect op.

Koffie
Een heerlijk schuimig laagje dat op de koffie drijft, maakt dat je het liefst meteen een slok neemt. Voor de foto is in sommige gevallen echter geen melk gebruikt, maar doodgewone zeep! De zeepbubbels blijven langer op de koffie drijven en dat doet de fotoshoot ten goede, want zo is er meer tijd. Deze truc kan ook gebruikt worden bij het maken van foto’s van milkshakes en melk.

Pannenkoeken met stroop
Over een pannenkoek hoort een smeuïge scheut stroop, maar dat glijdt snel van de pannenkoek af en is het maken van een goede foto bijna niet mogelijk. Motorolie is daarentegen veel dikker en dat ziet er dus heerlijk uit.

 McDonald's Pancakes

Knapperige ontbijtgranen
Een schaaltje cornflakes met melk is een gezonde start van de dag. Helaas komt het een ochtendhumeur niet ten goede als de ontbijtgranen in de melk verdrinken en dus slap worden. Dit zie je natuurlijk ook op de foto. De oplossing? Leg een klodder lijm onderin het schaaltje. De ontbijtgranen zullen erop blijven liggen en door de witte kleur zie je geen verschil.

Fris en fruitig
Op een reclamefoto ziet een glas bier of een tros fruit er altijd heerlijk fris uit. Ook hier is een eenvoudig trucje voor. Met deodorant of een waterspuit wordt er een vochtig laagje op gesprayd. Voor een foto van een product met banaan of appel kan citroensap gebruikt worden, zodat deze niet bruin kleuren. Onrijpe aardbeien worden rood gekleurd met lippenstift of blush.

BXP49567

Follow
photos by: & , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *