Hoewel het al een aantal jaar crisis is, blijven mensen voor speciale gelegenheden altijd wel gebakjes kopen. Bij een patisserie ben je voor een bijzondere delicatesse aan het juiste adres. Rudolph van Veen is waarschijnlijk de bekendste patissier van Nederland. Hij heeft van het bedenken van nieuwe lekkernijen en het experimenteren met ingrediënten en smaken zijn beroep gemaakt. Ben jij creatief, perfectionistisch, barst je van de ideeën en lijkt het je geweldig om mensen van jouw gebakjes te zien genieten? Dan is het vak van patissier het wellicht helemaal voor jou.
Wat is patisserie?
Van oorsprong komt gebak uit Frankrijk. Al sinds de middeleeuwen maken ze daar mooie en lekkere taarten. Het woord ‘patisserie’ is Frans voor banketbakkerij. Het verwijst naar het woord ‘pâte’, dat Frans is voor deeg. Omdat Frankrijk bekend staat om zijn gebak, wordt een goede en gespecialiseerde banketbakkerij tegenwoordig een ‘patisserie’ genoemd.
Als patissier blijf je je altijd creatief ontwikkelen. Je bedenkt vernieuwende combinaties met ingrediënten, bekijkt hoe je een gebakje het mooist kunt presenteren en speelt in op de trends. Een patissier is naast verschillende soorten gebak ook gespecialiseerd in chocolade, gistdegen en ijs. Als patissier ben je eigenlijk een kunstenaar met eten.
Hoe word je patissier?
Voordat je patissier kunt worden, moet je een hele route afleggen. Je hebt tenslotte de basiskennis nodig om niet alleen een mooi, maar ook verantwoord gebakje te kunnen creëren. Die basiskennis leer je op de opleiding voor ‘Zelfstandig werkend banketbakker’. Dat is een driejarige mbo-opleiding op niveau 3. Om toegelaten te worden, moet je minimaal in het bezit zijn van een vmbo-kader diploma of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 hebben.
De opleiding voor ‘Zelfstandig werkend banketbakker’ wordt door heel Nederland gegeven: van Breda tot Hoogeveen en van Heerlen tot Rotterdam. Wanneer je klaar bent met deze opleiding, kun je doorstromen naar de opleiding voor patissier. In Nederland zijn er op dit moment negen scholen waar je deze opleiding kunt volgen. Ook worden er zowel in Nederland als in het buitenland cursussen en workshops gegeven.
Waar kun je aan de slag?
Met een patisserie-diploma op zak kun je gaan werken in een banketbakkerij, patisserie, luxe restaurant of hotel. In het buitenland is er vaak nog meer kans op werk dan in ons kleine landje. Wereldsteden, zoals Barcelona, Tokio, Wenen en Parijs beschikken over veel creatieve en vernieuwende patisserieën.
Ook vinden er vaak speciale kampioenschappen voor patissiers en chocolatiers plaats. Op ‘Coupe du Monde’, het grootste wereldkampioenschap voor patissiers, won het Nederlands Patisserie Team een aantal jaar geleden zilver.
Het hoogste dat je in Nederland als patissier kunt bereiken, is bekroond worden tot Meester Patissier. Er zijn zeer strenge eisen en er wordt een lastig praktijkexamen afgenomen. Robèrt van Beckhoven en Rudolph van Veen zijn de enige Nederlanders die deze titel dragen. Hier kun je een leuk filmpje van dat examen bekijken.
Het salaris dat je als patissier verdient, is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Wanneer je op een luxe cruiseschip werkt, verdien je waarschijnlijk meer dan wanneer je in een plaatselijke banketbakkerij werkt. Als je net begint, verdien je zo’n 1.300 euro netto per maand. In de Verenigde Staten is dat ongeveer 3.200 euro netto per maand.