Wie denkt dat het vak van banketbakker na verloop van tijd weinig uitdagend en vernieuwing is, heeft het fout. Na werkervaring van een aantal jaar kun je namelijk proefbakker worden. Als proefbakker ben je eigenlijk continu nieuwe producten aan het ontwikkelen. Meestal werkt een proefbakker bij een grondstoffenleverancier voor brood- en banketproducten, zoals Zeelandia, Meneba en IREKS. Daar bestellen bijna alle bakkerijen in Nederland ingrediënten die ze nodig hebben om brood, koek en gebak te maken.
Maar wat houdt het vak van proefbakker precies in? Je lees het hieronder!
Hoe word je proefbakker?
Het vak van proefbakker kun je uitoefenen als je een opleiding tot brood- en/of banketbakker hebt gevolgd en daarnaast veel werkervaring hebt. Vaak wordt gevraagd om minimaal 5 jaar. In sommige gevallen vragen bedrijven ook naar een HBO werk- en denkniveau.
Wat is een proefbakker?
Als een bedrijf nieuwe producten in het assortiment wil, kan het een proefbakker inhuren. Een proefbakker is tenslotte een deskundige op het gebied van productontwikkeling en weet alles over grondstoffen, machines en hygiëne. Daarnaast is een proefbakker creatief en kan daarom vernieuwende producten ontwikkelen.
Met een heel team van proefbakkers worden in de proefbakkerij producten en recepturen ontwikkeld. Voordat een proefbakker langs een klant gaat, moeten de producten de eerste testen doorstaan op kantoor. Als het team tevreden is met het resultaat, gaat de proefbakker naar de bakkerij die hem heeft ingehuurd. Het product wordt in de bakkerij samen met de bakkers die daar in dienst zijn bereid en nogmaals getest.
Het doel van de proefbakker is natuurlijk dat de bakkerij het product in zijn assortiment opneemt. De leverancier waarvoor de proefbakker werkt, wil tenslotte verkopen.
Naast het ontwikkelen van producten en recepturen staan proefbakkers ook op beurzen in Nederland om informatie te geven aan eventuele klanten en bezoeken ze beurzen om te kijken wat collega’s laten zien en doen.
In sommige gevallen reist een proefbakker naar het buitenland. Niet alleen om daar bakkerijen te bezoeken, maar ook om inspiratie op te doen voor nieuwe recepten, lokale specialiteiten te leren kennen en te kijken wat de trends zijn. Consumenten worden steeds eisen steeds mooiere, betere en uniekere producten.