De voor- en nadelen van het zijn van een bakker


Je zit de hele dag met je handen in het deeg, je creëert de mooiste gebakjes en je kan het zo nu en dan nog proeven ook! Het klinkt als een droombaan, nietwaar? Maar ook het vak van bakker heeft zo zijn nadelen. Wat zijn de voor- en nadelen van het zijn van een bakker? Je leest het hier!Onregelmatige en ongewone werktijden
Voordeel én nadeel
Het is een feit dat bakkers ’s nachts of ’s morgens vroeg beginnen met werken. In sommige bakkerijen beginnen broodbakkers al om 02:00 uur. Banketbakkers beginnen meestal een paar uur later. De werktijden verschillen natuurlijk per bakkerij. Voor sommige mensen is het een enorm nadeel om zo vroeg te beginnen. Een sociaal leven heb je nauwelijks, want je gaat vroeg slapen en kan niet ’s avonds in de kroeg zitten met een biertje.
Echter zijn er ook mensen die absoluut geen 9-tot-5-mentaliteit hebben en dromen van een baan waarbij ze ’s nachts werken. Voor hen zijn de onregelmatige en ongewone werktijden juist een voordeel. En niet te vergeten; iemand die ’s nachts werkt, krijgt een toeslag op zijn of haar salaris.

Baker's Dozen

Je maakt mensen blij
Voordeel
Mensen worden al blij van de geur van versgebakken brood, laat staan van een prachtig gebakje waar jij als bakker al je liefde in hebt gestopt. Veel mensen worden instant vrolijk als ze gebak zien en eten. Als er op een verjaardag geen taart is, ontbreekt er toch iets. Dat je als bakker mensen blij kunt maken met iets wat jij hebt gemaakt, is wel erg mooi!

Het is fysiek zwaar werk
Nadeel
Als bakker sta, buk en til je de hele dag. Hoewel dat beter voor je gezondheid is dan een kantoorbaan waarbij je de hele dag achter de computer zit, ga je het op den duur wel voelen. Als je denkt dat een bakker alleen maar taartjes maakt, heb je het mis. Er komt namelijk veel meer bij kijken. Wat dacht je van het tillen van zware bakplaten, het sjouwen van zakken bloem van 25 kilo, het voorover bukken bij het maken van producten en natuurlijk het vele staan.

Hot fried Samosa from Nepal - 1

Je kunt je creativiteit kwijt
Voordeel
Als banketbakker of patissier ben je creatief bezig. Natuurlijk maak je de producten die vast in het assortiment zitten, maar vaak kun je ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Als het herfst wordt, kun je bijvoorbeeld gaan kijken naar welke ingrediënten en smaken de klant wil en verwacht. Denk maar aan pompoen en kastanje.
Ook bij bepaalde bestellingen kun je je creativiteit de vrije loop laten. Als een klant een verjaardagstaart bestelt voor een meisje dat 8 jaar wordt, kun je zelf invullen hoe je die taart gaat afwerken: maak je strikjes van marsepein, decoreer je de taart met chocolade rozen of maak je er een kleurrijke taart van door verschillende soorten fruit te gebruiken? Als bakker kun je die keuze maken!

Een bakker werkt op zaterdag
Nadeel
Als je ervoor kiest om bakker te worden, weet je dat werken op zaterdag erbij hoort. Dit is bij de bakker de drukste dag. De meeste mensen kopen tenslotte op zaterdag gebakjes voor in het weekend. Vaak is dit ook de dag dat de bakker het vroegst op moet staan. De broodbakker start dan soms al op de vrijdagavond, zodat de winkel gevuld is voordat de eerste klanten komen. Daarnaast zijn op zaterdagen de meeste bestellingen, dus hard werken is noodzakelijk en overwerken is eerder regel dan uitzondering.

Homemade Panettone with bread machine - IMG_8388

Je hebt direct resultaat
Voordeel
Je kunt aan het einde van je werkdag zien wat je allemaal gedaan hebt. Ook heb je direct resultaat van je werk. Als een klant zijn of haar bestelling op komt halen en er zichtbaar blij mee is, besef je wat voor een mooi vak je hebt.

Je wordt steeds beter in het vak
Voordeel
Als bakker stop je nooit met leren. Nog steeds worden er nieuwe machines en materialen op de markt gebracht en natuurlijk gaat ook de ontwikkeling van nieuwe producten, smaakcombinaties en technieken gewoon door. Het leuke van het vak van bakker is dat je steeds beter wordt. Hoe vaker je een taart opspuit, hoe makkelijker en sneller het gaat. Ook vind je door te proberen en te experimenteren je eigen manier van werken. Iedere bakker oefent zijn vak toch net iets anders uit, maar onthoud: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden!

Chef Michael adds some ridges to his cake

Follow
photos by: & , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *