De voordelen van een standmixer


Hoewel de ouderwetse handmixer ook zo zijn charme heeft, is een standmixer, ook wel een keukenrobot genoemd, wel erg handig. Het merk KitchenAid is er bekend mee geworden, maar er zijn inmiddels ook goedkopere alternatieven te koop.
Toch is het niet iets wat je zomaar koopt. Voldoet zo’n dure standmixer wel aan je verwachtingen? En wat zijn de voordelen van een standmixer ten opzichte van een handmixer?

KitchenAid artisan

Voordeel 1.
Je hebt je handen vrij.
Het grote voordeel van een standmixer is dat je je handen vrij hebt. Terwijl de boter luchtig geklopt wordt, kun je de overige ingrediënten afwegen, de oven voorverwarmen en de bakvormen klaarzetten.
Bij sommige recepten moet je daadwerkelijk twee dingen tegelijk kunnen doen, zoals melk verwarmen in een pan en op hetzelfde moment de eidooiers met suiker standig kloppen.

Ook bij het maken van Italiaanse meringue zou je graag je handen vrij willen hebben. Het eiwit moet stijfgeklopt worden, maar de suikerstroop moet ook gekookt worden tot een bepaalde temperatuur, waarna deze bij het eiwit gegoten wordt. Dat ziet er dus zo uit: in de ene hand een handmixer die het eiwit moet blijven kloppen en in de andere hand een pan met gloeiend hete suikerstroop. Op zo’n moment is een standmixer een perfecte oplossing.

Voordeel 2.
De bekken is geschikt voor au bain-marie.
Bij een KitchenAid of Kenwood is de bekken, de mengkom, van roestvrijstaal of glas. Dat maakt de bekken geschikt voor au bain-marie. Je kunt bijvoorbeeld eidooier met suiker volgens de au bain-marie-methode verwarmen en vervolgens onder de machine verder standig kloppen.

image003

Voordeel 3.
Een standmixer gaat lang mee.
Van een KitchenAid is het bekend dat ‘ie lang meegaat. Tot op de dag van vandaag worden er standmixers gebruikt die zijn gekocht in de jaren ’80 of zelfs eerder. Als je weet dat je van een KitchenAid jaren plezier gaat hebben, is het de investering waard.

Voordeel 4.
Geen lamme arm meer.
Het is natuurlijk een luxeprobleem, maar toch is een lamme arm vervelend. Van eiwit weet je dat het minstens 5 minuten duurt voordat het stijf is en het steeds zwaarder wordt.

Voordeel 5.
Een standmixer heeft een vlindergarde.
Bij een standmixer worden drie hulpstukken geleverd: een draadgarde, een haak en een vlindergarde. Een handmixer heeft echter slechts twee haken en twee gardes. Er ontbreekt een vlinder. Het luchtig kloppen van boter gaat lastig met twee gardes, aangezien boter daar te stevig voor is. Je zou je mixer zelfs kapot kunnen maken.
Ook cheesecake meng je met de vlindergarde, omdat de draadgarde veel te veel lucht in het beslag zal kloppen. Met als gevolg: de cheesecake kan na het bakken gaan scheuren.

image005

Voordeel 6.
Je kunt de bekken bij warmen.
Omdat je je handen vrij hebt én een standmixer een rvs of glazen bekken heeft, kun je met deze bij warmen met een föhn. Het luchtig kloppen van roomboter zal zo sneller en makkelijker gaan.

Voordeel 7.
Je wordt steeds creatiever.
Waarschijnlijk kom je de keuken niet meer uit vanaf het moment dat je een standmixer hebt aangeschaft. Bij elk recept dat je leest, denk je ‘hier zou ik mijn KitchenAid perfect voor kunnen gebruiken’. Je gaat verder denken dan cakes, koekjes en schuim. Een standmixer is namelijk ook heel geschikt voor het maken van pizzadeeg, guacamole, gehaktballen en zelfs aardappelpuree.

Voordeel 8.
Je kunt je KitchenAid uitbreiden.
Voor een KitchenAid zijn allerlei opzetstukken te koop, waardoor je naast het maken van beslagen en degen ook pasta kunt uitrollen, sinaasappelsap kunt persen en groenten kunt snijden. Op deze manier heb je meerdere keukenmachines en gereedschappen in één.

image007

Follow

1 Comment

  1. Sinds een tweetal jaar werk ik met de keukenmachine van Bosch, een MUM 5 daar haal ik goede resultaten mee. Vooral het kneden van mijn zuurdesem gaat prima. Een echte aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *