Experiment: kun je koekjesdeeg uit ijs daadwerkelijk bakken?


Vanille-ijs met stukjes chocolate chip cookie-deeg; dat moest een perfecte combinatie zijn, dachten ijsmakers Ben Cohen en Jerry Greenfield. Na een lange zoektocht naar een machine die dit koekjesdeeg kon produceren, kwam het cookie dough-ijs van Ben en Jerry’s in 1991 op de markt. Vandaag de dag is het ijs zo populair dat het door veel merken wordt geïmiteerd. Nu is de grote vraag: kun je het deeg dat in cookie dough-ijs zit daadwerkelijk bakken in de oven, zodat er een chocolate chip cookie ontstaat? Het antwoord lees je in dit artikel!

Cookie Dough ijs

In 2014 vond Joe Satran, schrijver voor de Amerikaanse nieuwswebsite The Huffington Post, dat hij maar eens moest testen wat er zou gebeuren als hij de deegstukjes die in het Cookie Dough-ijs van Ben & Jerry zitten, in de oven bakt. Het resultaat was verrassend: hoewel het deeg niet mooi uitvloeide tijdens het bakken, ontstond er wel degelijk een koekje!

Dat wetende kan er een ander experiment worden uitgevoerd, namelijk: welk koekje, dat gemaakt is van deeg uit cookie dough-ijs, smaakt het lekkerste en bakt het beste? Is dat die van het huismerk van Albert Heijn, het merk Gelatelli dat je bij Lidl kunt kopen of toch die van Ben & Jerry’s?

chocolate chip cookie dough ijs

Om de stukjes koekjesdeeg te kunnen bakken, moeten deze gescheiden worden van het ijs. De makkelijkste manier is om het ijs te smelten en de stukjes er uit te zeven.
Wat opvalt, is het ijs van Albert Heijn losse stukjes deeg en losse stukjes chocolade bevat, terwijl bij het ijs van zowel Ben & Jerry’s als dat van Gelatelli de chocolate chips al in het deeg zitten. Dit maakt het makkelijker om te zeven en te bakken.

De hoeveelheid koekjesdeeg is bij elke ijssoort ongeveer gelijk: Albert Heijn 16%, Gelatelli 17% en Ben & Jerry’s 16%. Toch leek er in het ijs van Gelatelli in verhouding minder koekjesdeeg te zitten dan bij de andere twee merken. Echter, het was voldoende om er een koekje van te kunnen bakken.

cookie dough ijs

cookie dough ijs

Nadat de koekjes gezeefd waren, kon het bakproces en daarmee het spannendste deel van het experiment beginnen! Natuurlijk gaan de deegstukjes niet zo de oven in, maar moeten er eerst bolletjes gevormd worden van het deeg.

cookie dough ijs bakken

Het resultaat

Ben en Jerry’s Cookie Dough
Het koekje dat is gemaakt van het koekjesdeeg uit Ben & Jerry’s’ Cookie Dough, heeft een duidelijk aanwezige, maar best aangename chocoladesmaak. Echter was het zonder de chocolade een vrij smaakloos koekje geweest. De structuur van het koekje zelf heel hard en taai. Ook zakte het koekje tijdens het bakken in elkaar en het vloeit niet mooi uit. Deze eet je niet op!

Gelatelli Master of Taste Cookie Dough
Wonderbaarlijk genoeg smaakt dit koekje oké. Het is iets taaier dan zou moeten, maar de smaak is helemaal niet verkeerd. Daarnaast heeft het koekje een echte chocolate chip cookie-geur. Een zeven!

Albert Heijn huismerk
Het is een knapperig koekje, maar er zit niet genoeg smaak aan voor een chocolate chip cookie. Een leuk detail is wel dat de chocolade niet smelt in de oven en dat je daardoor de chocoladehartjes ook na het bakken blijft zien.

cookie dough ijs

Conclusie
Natuurlijk zijn koekjes die je maakt van het deeg uit cookie dough-ijs lang niet zo lekker als wanneer je het deeg zelf maakt, maar eetbaar is het wel. Vooral het koekjes van het cookie dough-ijs van Gelatelli. Het had slechter uit kunnen pakken. De uitkomst is een verrassing!

Albert Heijn huismerk (500 ml) kost per stuk € 3,99
Gelatelli van Lidl (150 ml) kost per twee € 1,99
Ben en Jerry’s (500 ml) kost per stuk € 5,09

cookie dough ijs

cookie dough ijs

Follow

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *