Experiment: zandkoekjes met verschillende soorten bloem


Hoe komt het dat de koekjes van de bakker altijd zo lekker smaken? Wat is hun geheim? Zou je het verschil kunnen proeven tussen een patentbloem die door de professionele bakker gebruikt wordt en een patentbloem die je in de supermarkt koopt? Je leest hier het resultaat van een experiment waarbij drie verschillende soorten bloem zijn gebruikt. Zal een eenvoudig zandkoekje met bloem van het Albert Heijn huismerk, het Jumbo huismerk of toch die van de bakker het beste uit de test komen?

Verschillende soorten bloem

Alle drie de degen zijn gemaakt van precies dezelfde hoeveelheid roomboter, suiker, ei, vanille-extract, zout en bloem. Het enige wat verschilt is dat er bij de drie degen een andere soort bloem is gebruikt.

– Albert Heijn Patent Tarwebloem
– Jumbo Basis Patent Bloem Extra Fijn
– Bloem van de professionele bakker

experiment soorten bloem

Als je aan de drie soorten patentbloem voelt, merk je verschil. De bloem van het Jumbo huismerk voelt lekker aan. De korrels zijn fijn en de bloem lijkt ‘natter’. Als je een handje bloem samenknijpt, valt het niet gelijk weer uiteen.
Bij de patentbloem van het Albert Heijn huismerk is dat niet het geval. De bloem voelt zwaarder, veel minder fijngemalen.
De bloem van de bakker voelt zacht, licht, luchtig en verfijnd aan. Het is een streling voor je hand. Als de drie soorten bloem zand op het strand zou zijn, loop je het liefst in de bloem van de bakker.

Alle drie de degen zijn uitgerold op circa 4 mm dikte en uitgestoken met dezelfde steker.

Vervolgens worden de zandkoekjes in de oven gebakken voor zo’n 12 minuten.

Op het eerste gezicht zie je niet veel verschil tussen de zandkoekjes. De koekjes van de bakker zijn iets donkerder dan de twee andere, maar dat ligt aan de oven.

De smaak

Het zandkoekje met patentbloem van het Albert Heijn huismerk
Het zandkoekje waarbij patentbloem van het huismerk van Albert Heijn is gebruikt, smaakt ietwat droog. De smaak van het koekje is niet zo bijzonder.

Het zandkoekje met patentbloem van het Jumbo huismerk
Het zandkoekje waarbij patentbloem van het huismerk van Jumbo is gebruikt, smaakt bros en niet droog. Het heeft niet zo’n duidelijke botersmaak. Het koekje is wel lekker.

Het zandkoekje met patentbloem van de professionele bakker
Het zandkoekje waarbij patentbloem van de professionele bakker is gebruikt, smaakt heel bros en romig, alsof je een boterkoekje eet. Alle smaken lijken meer en beter naar voren te komen. Dit koekje heeft een goede nasmaak. De textuur van het koekje verschilt echter niet veel van het zandkoekje waarbij patentbloem van het Jumbo huismerk is gebruikt.

De conclusie
De conclusie is dat het zandkoekje met bloem van de professionele bakker de beste smaak heeft, hoewel het zandkoekje met bloem van het Jumbo huismerk doet er niet veel voor onder. Dus wil je een vervanger voor de dure bloem die de professionele bakkerijen gebruiken? Schaf dan de patentbloem van het Jumbo huismerk aan!

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *