Hestiaphobia: angst voor bakken


Aan elke fobie is tegenwoordig wel een naam verbonden, maar heb je wel eens van Hestiaphobia gehoord? Als je aan deze fobie lijdt, heb je angst om te bakken. Voor sommigen is een taart bakken rustgevend en ontspannend, terwijl anderen er juist de zenuwen van krijgen. Misschien heb jij wel last van Hestiaphobia. Gelukkig kan angst voor bakken omslaan in plezier in bakken. Lees snel verder!

IMG_1689

De naam van deze fobie is geïnspireerd op de Griekse godin Hestia. Zij is de godin van het huishoudelijke haardvuur, waar vroeger het meeste gebakken werd.

Symptomen van Hestiaphobia
– Trillende handen en klapperende knieën
– Oneindige twijfels
– Slapeloosheid
– Paniekaanvallen
– Transpiratie
– Black outs
– Vergeetachtigheid

Deze fobie heeft verschillende gradaties. Sommige mensen voelen wat spanning als ze een speciale verjaardagstaart moeten afwerken of vergeten van de stress direct weer de juiste hoeveelheid die ze moeten afwegen. Maar er zijn ook gevallen die al beginnen te transpireren als ze de oven moeten voorverwarmen of zelfs slapeloze nachten hebben van de gedachte dat een gast het niet lekker vindt. Is het op zo’n moment slim om de angst te laten winnen en te stoppen met bakken, of kan je Hestiaphobia overwinnen?

Is it done yet?

Bakken is eigenlijk scheikunde. De ingrediënten in een deeg of beslag hebben allemaal een functie en samen vormen ze een geheel. Voeg je te koud ei bij luchtige roomboter? Dan kan het in de schift gaan. Is er al een korst gevormd, maar is de binnenkant van de cake nog niet gaar? Dan is de temperatuur van de oven te hoog geweest. Is gist tijdens het bereiden van brood in aanraking gekomen met zout? Dan zal het brood niet voldoende rijzen, omdat zout de werking van de gistcellen vernietigt.

Dit gegeven kan een persoon die lijdt aan Hestiaphobia nog meer twijfels geven. Een afweegfout kan ervoor zorgen dat het eindproduct niet is zoals het moet zijn.

Bakery

Hoe overwin je bakangst?

1. Neem je tijd
Om zoveel mogelijk stress vooraf weg te nemen, kun je het beste zorgen dat je alle benodigdheden en ingrediënten klaarzet, het recept goed hebt doorgelezen en mooi presentatiemateriaal hebt. Neem ook je tijd tijdens het bereiden van het product.

2. Heb er plezier in
Of je het nu doet voor de ontspanning, omdat je trek hebt in iets lekkers of omdat je je angst wilt overwinnen; het allerbelangrijkste is dat je het leuk vindt om te bakken. Schaf een leuk schort aan, kies de mooiste bakvorm die je in huis hebt en zet een leuk muziekje op.

3. Perfectionisme is niet alleen negatief
De stress en druk die je voelt, komt meestal door perfectionisme. Dit karaktertrekje hoeft echter niet alleen je vijand te zijn. Perfectionistische mensen halen vaak het uiterste uit zichzelf. Bekijk perfectionisme dus van de positieve kant en creëer op je eigen tempo een prachtig gebakje.

4. Vergelijk jezelf niet met anderen
Iedere bakker heeft zijn eigen pad met zijn eigen ervaringen bewandeld. Dat iemand anders beter is in een onderdeel, betekent niet dat jij een minder goede bakker bent. Vergelijk jezelf dus niet met anderen, maar probeer te laten zien wat jíj kan.

5. Gewoon doen
Het allerbelangrijkste is dat je het gewoon gaan doen. Door veel te oefenen, uit te proberen en te experimenteren met smaakcombinaties weet je wat wel en niet werkt. Geef niet op als het een keer fout gaat, want juist in dit vak moet je fouten maken om te leren.

IMG_1552

Follow
photos by: &

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *