Het Chocoladefestival in Zutphen 2015


Gisteren vond alweer de 13e editie van het Chocoladefestival in Zutphen plaats! Jaarlijks wordt op de laatste zondag van september de gehele binnenstad van Zutphen omgetoverd tot een magische wereld vol chocolade. Tijdens dit evenement maak je kennis met de beste chocolade, kun je diverse demonstraties bekijken, zie je overal om je heen chocoladefonteinen en leer je hoe een chocoladesculptuur gemaakt wordt. Daarnaast vinden er voor jong en oud allerlei leuke activiteiten plaats die met chocolade te maken hebben. Kortom: het is een unieke ervaring! Wat waren de meest bijzondere momenten op het Chocoladefestival van 2015? Je leest het hieronder!

Chocoladefestival 2015 Zutphen

Historie
Geïnspireerd op het boek ‘Chocolat’ van Joanne Harris, besloot Huub Janson – eigenaar van de Zutphense bonbonatelier Janson – dat in zijn dorp een chocoladefestival moest plaatsvinden. In de bestseller verhuist de hoofdpersoon Vianne met haar dochtertje naar een dorpje en opent daar een chocolaterie. Niet veel later bedacht Vianne het plan om een chocoladefestival te organiseren. Chocolatier Huub Janson vond dit zo’n goed idee dat hij nog geen jaar later het eerste chocoladefestival in Zutphen organiseerde.
Destijds, in 2002, was het chocoladefestival nog kleinschalig. De eerste editie trok zo’n 2.000 bezoekers, maar inmiddels is het chocoladefestival uitgegroeid tot een evenement met jaarlijks maar liefst 35.000 bezoekers!

Op het Chocoladefestival van 2015 waren een hoop leuke dingen te doen! Er waren veel stands met verschillende producten en activiteiten waarbij chocolade centraal stond. Van 12:00 tot 17:00 uur kon je demonstraties bekijken, chocoladepannenkoeken en stroopwafels met chocolade eten, chocoladelikeur proeven, een chocoladelolly of fruitspies onder de chocoladefontein houden, schilderen met chocolade en ontdekken dat chocolade ook goed gecombineerd kan worden met hartige producten. En dat alles met een live-band op de achtergrond!

image005

image007

image009

image011

image013

image017

image019

Arthur Tuytel op het Chocoladefestival
Toppatissier en chocolatier Arthur Tuytel stond met maar liefst 3 stands op het Chocoladefestival. Liefhebbers konden voor slechts € 1,- een chocoladelolly kopen en mochten deze dan onder de chocoladefontein houden. Tijdens het festival creëerde Arthur Tuytel live een showstuk van chocolade. Dat trok vanzelfsprekend veel bekijks!

image021

image023

image025

image027

image029

image031

Bij de andere stand van Arthur Tuytel konden kinderen op een canvas een schilderij maken met chocolade of hun eigen chocoladeboterham versieren. Ja, dat lees je goed! Zo’n chocoladeboterham was eigenlijk een blok chocolade in de vorm van een boterham. Nadat deze werd bestreken met een laagje gesmolten chocolade, konden kinderen met chocoladeversiering hun boterham versieren.

image033

image035

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *