In de bakkerijsector worden er elk jaar diverse vakwedstrijden georganiseerd. Als deelnemende student krijg je de opdracht om bepaalde producten te bereiden binnen een vastgestelde tijd. Bij elke vakwedstrijd zijn dat natuurlijk andere producten. Een eerstejaarsstudent die meedoet aan zo’n wedstrijd moet bijvoorbeeld koekjes en gebakjes maken, terwijl van een derdejaarsstudent een gedetailleerde desserttaart en een showstuk van chocolade wordt verwacht.
De 18-jarige Rowen Juch volgt in Gouda de opleiding tot Zelfstandig Werkend Banketbakker en heeft al aan meerdere vakwedstrijden meegedaan. Zij kan dus als geen ander vertellen hoe het in z’n werk gaat en waarom je mee zou moeten doen. Lees snel verder voor een interview met dit bakkerstalent!

Aan welke vakwedstrijden heb je meegedaan?
“In totaal heb ik aan 5 wedstrijden meegedaan; de Lekkerste Bonbon van Nederland in 2015, de halve finale van Skills Heroes in 2016 en drie keer aan de regionale jeugdvakwedstrijden (in 2014, 2015 en 2016). Van 17 t/m 19 maart sta ik in de finale van Skills Heroes. De jeugdvakwedstrijd van de regio West heb ik onlangs gewonnen en in april sta ik in de landelijke finale.”
Waar ben je het meest trots op?
“Dat is een lastige vraag! Ik denk op mijn deelname aan de Lekkerste Bonbon van Nederland. Toen ik me opgaf, kon ik nog niet eens een bonbon maken. Ik was toen al zo trots en verbaasd dat ik door de voorronde kwam! En toen werd ik ook nog 2e bij de finale. Van helemaal niks naar een tweede plaats!”
Is er nog een wedstrijd waar je heel graag aan mee zou willen doen?
“Dat is een totaal niet lastige vraag, haha! Ik zou nog aan heel veel wedstrijden mee willen doen, zoals de Gouden Gard, Dutch Pastry Awards, World Chocolate Masters, Coupe Du Monde en natuurlijk alle wedstrijden waar ik nog niet van gehoord heb!”
Hoe ben je er eigenlijk achter gekomen dat de vakwedstrijden waaraan je hebt meegedaan bestaan?
“Ik ben er achter gekomen via school of via stage. Natuurlijk kijk ik ook op internet bij de toppatissiers!”
Wat vind je zo leuk aan het deelnemen aan wedstrijden?
“Ik vind het geweldig om nieuwe recepten te ontwerpen en te ontwikkelen en zelf tot het uiterste te gaan om het ‘perfecte’ product neer te zetten! Ik leer zoveel van vakwedstrijden; ik doe nieuwe vakkennis op en leer van de andere deelnemers en de mensen die me helpen met het ontwikkelen van mijn product.”
Waar haal je je ideeën vandaan als je mee gaat doen aan een wedstrijd?
“Ik zoek naar goede smaak- en kleurencombinaties en probeer daar een compleet plaatje van te maken! Ik kijk naar wat bij de smaak past en wat ik zelf het mooist vind; of ik een rustig of juist een knaleffect wil creëren!”

Oefen je voor een wedstrijd thuis, op school of in het bedrijf waar je stage loopt?
“Ik oefen overal en altijd. Mijn hele leven is nu oefenen, oefenen en oefenen. Ik droom zelfs dat ik oefen!”
Ben je niet heel zenuwachtig voor een wedstrijd?
“Soms ben ik van tevoren wel zenuwachtig, maar als de wedstrijd is begonnen, ben ik helemaal in mijn element!”
Moet je zelf ingrediënten en benodigdheden meenemen naar de wedstrijd?
“Dat staat in het reglement. Soms moet je ingrediënten en benodigdheden zelf meenemen, maar soms hebben ze het in de bakkerij waar de wedstrijd wordt gehouden!”
Bij de halve finale van Skills Heroes had je zelf een planeetmenger van school meegenomen, toch?
“Ja, haha. Dat had ik zelf bedacht. Soms moet je slim zijn als er weinig tijd is!”
Waar let de jury van een wedstrijd vooral op?
“De jury let op alles! Van werkwijze tot schoonmaak tot eindproduct.”
Mag je de producten die je hebt gemaakt tijdens de wedstrijd naar huis nemen?
“Ja, meestal wel. Maar ik geef het vooral weg, want anders word ik tonnetje rond!”
