Slimme marketingtrucjes van bakkerijen


Om als bakker met meeste uit je bedrijf te halen, kun je allerlei slimme marketingtrucjes uit de kast trekken. Klanten naar je bakkerij lokken vereist tenslotte een goede aanpak. Je staat er wellicht niet bij stil, maar er zijn diverse tactieken die ondernemers gebruiken om hun bedrijf zo succesvol en winstgevend mogelijk te maken.

Lender's West Coast

Geurmarketing
Een appeltaart bakken als je je huis wilt gaan verkopen; het is zo eenvoudig, maar zó effectief. De geur van versgebakken taart of brood staat in de Top 10 van geuren die mensen het lekkerste vinden. Dit heeft zelfs een makelaar op het idee gebracht om een interieurspray op de markt te brengen die de geur van versgebakken appeltaart verspreidt.
Ook de bakker doet aan geurmarketing. De grootste kracht van de lokale bakkerswinkel is tenslotte zijn geur. Dit is een eenvoudige maar slimme manier om klanten te lokken.
Echter zit de bakkerij waar het brood vers wordt gebakken soms op een andere locatie dan de winkel. Om toch die geurbeleving over te brengen, worden er kleine ovens in de winkel geplaatst. Daar worden elke ochtend bijvoorbeeld de saucijzenbroodjes en croissants vers afgebakken. Zo ruikt de winkel net zo lekker als de productieruimte en zullen er veel klanten zwichten voor deze heerlijke producten.

Scones

Workshops
Mond-tot-mondreclame is meestal de beste reclame. Workshops geven wordt daarom gezien als een leuke, slimme manier om meer bekendheid te geven aan je bedrijf. Als de workshop bij de deelnemers in de smaak valt, zullen ze hierover vertellen tegen vrienden.
Naast dat is het geven van workshops aan stellen een slim idee. Ze zullen later wellicht terugkomen voor een bruidstaart.

Verplaatsen van producten
Mensen komen vaak terug voor dezelfde, vertrouwde producten. Denk maar aan tompouces, moorkoppen en slagroomgebakjes; ze zullen waarschijnlijk altijd goed blijven lopen. Leg je deze producten plotseling op een andere plek in de winkel, dan zullen klanten ernaar gaan zoeken. Met als gevolg: ze komen allerlei producten tegen die ze ook wel willen proeven.

Yum, sweets!

Inhaken op hypes
Als bakker is het slim om in te spelen op de hypes van dit moment. Denk maar aan de Olympische Spelen die de afgelopen twee weken plaatsvonden in Rio de Janeiro. Toen Anna van der Breggen goud won in de wedwegstrijd, startte een bakkerij uit Spijkenisse met de verkoop van Anna-koeken.
Dit zie je wel vaker, bijvoorbeeld toen Steffie Zoontjes, deelneemster van de televisietalentenjacht Popstars in 2008, in de finale stond. Een banketbakker uit haar woonplaats maakte toen zogenoemd ‘Steffie-gebak’.
Banketbakkerij Herfst uit Gouda heeft bewezen dat je zelfs in kunt spelen op de weersomstandigheden. Toen de temperatuur begin augustus meer aan de herfst deed denken dan aan de zomer, besloot banketbakkerij Herfst speculaas te gaan verkopen. Natuurlijk kreeg dit veel publiciteit.

P2100886

Sociale media
In deze tijd is sociale media heel belangrijk voor een bedrijf. Bijvoorbeeld voor het posten van nieuwe producten op Facebook, het aankondigen van aanbiedingen, het organiseren van winacties, het delen van filmpjes waarin te zien is hoe producten in de bakkerij bereidt worden, het door klanten laten bedenken van een naam voor een nieuw gebakje, het geven van informatie over de afkomst van ingrediënten en natuurlijk het in contact blijven met klanten en volgers. Kortom: actief zijn op sociale media levert veel meer op dan je wellicht zou denken!

Open keuken
In chocolaterieën en patisserieën zie je soms een glazen wand waar je doorheen kunt kijken, zodat je de patissiers aan het werk kunt zien.  Dit geeft het gevoel dat de producten vers bereid zijn en ook worden klanten op deze manier sneller overgehaald tot kopen. Daarnaast vinden kinderen het vaak leuk om bakkers taarten en gebakjes te zien maken.

Bakkerij chocolaterie

Follow
photos by: & , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *