Stage lopen in een bakkerij in het buitenland


Tijdens de het derde en laatste jaar van de opleiding voor Zelfstandig Werkend Banketbakker krijg je als student de kans om voor 10 weken stage te lopen in het buitenland. Tijdens die periode werk je voor vier of vijf dagen per week in een bakkerij of een hotel met patisserie-afdeling. In een ander land gaat het er in de bakkerij toch net iets ander aan toe en worden er producten gemaakt die je in Nederland niet bij de bakker ziet liggen.
Kortom: het is een heel leerzame periode, waarin je naast het opdoen van nieuwe kennis en ervaringen ook nog kunt genieten van het land waar je 2,5 maand woont en werkt!

IMG_1424

Als Zelfstandig Werkend Banketbakker in opleiding wordt er van je verwacht dat je zelf achter deze buitenlandse stage aan gaat. Bij elke school gaat het proces anders, maar het is wel belangrijk dat je ruim van tevoren aangeeft dat je naar het buitenland wilt.
Je school kan bijvoorbeeld vragen om een motivatieverslag waarin jij onder meer beschrijft waarom je stage wilt lopen in het buitenland, bij welk land je voorkeur ligt, waar je denkt tegenaan te gaan lopen en hoe je je schoolwerk bij gaat houden.

Wanneer je van jouw docent of afdelingsleider goedkeuring krijgt om op buitenlandse stage te gaan, kun je verder gaan met het realiseren van de stage. Dit is slechts het begin van een proces waarin je een CV en een sollicitatiebrief in het Engels moet schrijven, een gesprek moet houden in het Engels om je niveau te bepalen, een tussenpersoon moet vinden die een bedrijf zoekt waar je stage kunt gaan lopen en als die eenmaal gevonden is, moet je nog aangenomen worden.

IMG_1540

Ben je aangenomen?
Dan kun je een verblijfplaats gaan zoeken! Als je stage loopt in een hotel, krijg je vaak een kamer waar je die tien weken mag verblijven.
Als bakker begin je meestal ’s nachts of ‘s ochtends al met werken. Dit betekent dat je er rekening mee moet houden dat je vroeg bij de bakkerij moet kunnen komen. Rijden er nachtbussen? Of kun je een woning vinden die op loopafstand van je stagebedrijf is?

Zelfs als je een stagebedrijf en een woning hebt gevonden, ben je nog niet klaar. Er moeten nog kleinere, maar ook heel belangrijke dingen geregeld worden, zoals het tijdelijk stopzetten van je OV-kaart, het omzetten van je studiefinanciering naar uitwonend, het boeken van de reis, het regelen van buitenlandse verzekeringen en het aanvragen van de Europese subsidie. Een stage in het buitenland wordt voor een groot deel vergoed door de overheid. Voor elk land ontvang je echter een ander bedrag. Als je voor tien weken naar Engeland gaat, krijg je bijvoorbeeld 2.000 euro subsidie, terwijl dat voor Frankrijk al bijna 300 euro minder is.

IMG_1522

Tijdens de stage    
Voor de subsidie die je krijgt, moet je natuurlijk ook iets doen. Vaak is dat in de vorm van een stageverslag. Dagelijks of wekelijks houd je bij wat je hebt gedaan en geleerd op je stage. Als je aan het eind van je stage een uitgebreid verslag met foto’s inlevert, krijg je het resterende deel van de subsidie overgemaakt.

Een buitenlandse stage is een groot avontuur, maar het is tegelijkertijd ook een hoop geregel. Je moet er veel tijd in steken om de stage rond te krijgen. Als je dan eenmaal stage aan het lopen bent in een leuk bedrijf in een prachtige stad, een heleboel nieuwe mensen ontmoet en een vreemde taal leert, zal je er waarschijnlijk geen seconde spijt van hebben!

IMG_1417

Follow

1 Comment

  1. Hallo,
    Hebben jullie bedrijven van bakkerijen in Amerika of Engeland waarvan jullie weten dat je hier veel dingen kunt leren. Ik zoek namelijk een buitenlandse stage voor volgend jaar in een bakkerij op patissier afdeling. Alvast bedankt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *