Verschillende soorten botercrème


Botercrème is een basisproduct voor het vullen en maskeren van taarten en het opspuiten van bijvoorbeeld cupcakes. Elk land of gebied bereidt botercrème op zijn eigen manier. In Italië zal je een heel andere botercrème aantreffen dan in Frankrijk. Hieronder zie je de wereldwijd meest gebruikte soorten botercrème.

Versatile Cupcakes

Italiaanse botercrème
Meringue wordt ook wel Italiaans kookschuim genoemd. Voor de bereiding van meringue wordt aan het stijfgeklopte eiwit suikerstroop toegevoegd. Daardoor ontstaat er een zoet, luchtig en taai schuim.
Het zal je wellicht niet verbazen, maar Italiaanse botercrème bestaat naast roomboter uit dit Italiaanse kookschuim. De botercrème die volgens de Italiaanse methode wordt bereid, smaakt licht en luchtig. Bovendien heeft het een witte kleur en dat kan er aantrekkelijker uitzien dan een lichtgele kleur.

Duitse botercrème
In de Duitse bakkerij hebben ze hun traditionele botercrème de naam ‘crème mousseline’ gegeven. Deze botercrème bestaat uit 1 deel roomboter en 2 delen banketbakkersroom. Dankzij de hoeveelheid banketbakkersroom heeft de botercrème een zachte en rijke smaak. In Duitsland wordt crème mousseline gebruikt voor het maskeren van taarten, het opspuiten van cupcakes en het vullen van soezen.

demo: Paris-Brest

Franse botercrème

Frankrijk staat bekend om de prachtige, smaakvolle patisserie. Een rijke botercrème kan dan natuurlijk niet ontbreken. In de Franse bakkerij voegen ze geen banketbakkersroom of meringue toe aan hun botercrème, maar een pâte à bombe. Dit is een basis voor een mousse. Een pâte à bombe is een standig geklopt eigeel met suiker. Vervolgens worden daar blokjes roomboter aan toegevoegd, zodat er een rijke, romige en gladde botercrème ontstaat.

Amerikaanse botercrème
Na het enorme succes van het tv-programma Cake Boss poppen in Amerika de bakkerijen met decorated cakes uit de grond. Of het nu een bruidstaart, een Miniontaart of een levensgrote gitaartaart is; bijna allemaal zijn ze gevuld en gemaskeerd met een botercrème volgens de Amerikaanse methode.
Omdat het decoreren van de taart heel veel tijd in beslag neemt, wordt er minder tijd besteed aan de vulling. Een Italiaanse botercrème met meringue is nu eenmaal bewerkelijk en mislukt sneller. De Amerikaanse botercrème bestaat daarom uit 1 deel roomboter en 1 deel poedersuiker. De roomboter wordt eerst luchtig geklopt, waarna de poedersuiker toegevoegd kan worden. De botercrème kan op smaak worden gebracht met vanille-extract.

IMG_1534

Nederlandse botercrème
De meeste banketbakkerijen in Nederland maken een botercrème die bestaat uit roomboter, banketbakkersroom en fondant. Dit is ook hoe je het leert op een bakkersopleiding. De fondant maakt de botercrème zoet. Vroeger lagen er bij de bakker mokkataartpunten in de vitrine, maar tegenwoordig worden in ons land niet veel crèmetaarten –en gebakjes meer verkocht. Hazelnootschuimgebak lijkt vandaag de dag slechts de enige trend op het gebied van crèmegebak.

Zwitserse botercrème
Zwitserse botercrème is bijna hetzelfde als Italiaanse botercrème. Aan beide wordt meringue toegevoegd. Het enige verschil is de manier van bereiden van de meringue. In Zwitserland wordt een mengsel van eiwit en suiker au-bain marie verwarmd tot 71 graden Celsius, waarna het eiwit stijf wordt geklopt. Om er een botercrème van te maken, wordt er beetje voor beetje boter aan de meringue toegevoegd.

chocolate microwave cake with vanilla buttercream

Follow
photos by: & ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *