Een bakker is nergens zonder bepaalde materialen. Goed gereedschap is het halve werk. Een krabber is zo’n hulpmiddel dat een bakker voor uiteenlopende doeleinden gebruikt. Krabbers bestaan in allerlei soorten, maten en kleuren. Vaak kosten ze nog geen 2 euro per stuk! Maar waarom is een krabber nu zo’n must-have en kan een bakker echt niet zonder? Je leest het hieronder!

In de bakkerij worden zowel kunststof krabbers als metalen krabbers gebruikt. De metalen krabbers hebben een handvat en zijn bedoeld om bakplaten en werkbanken mee af te krabben en bijvoorbeeld degen of producten te snijden. Ook zijn er speciale plaatmessen die worden gebruikt om chocolade te tableren, wat inhoudt dat je chocolade op de juiste temperatuur brengt.
De banketbakker gebruikt veelal kunststof krabbers. Ze kunnen rond, hoekig (trapeziumvorm), rond én hoekig zijn of afgeronde hoeken hebben. Daarnaast bestaan er speciale decoreerkrabbers. Deze herken je aan de tandjes.
De krabber met rechte kant
Strijken van beslag
Een krabber met een rechte kant is ideaal voor het strijken van kapselbeslag. Als je rolgebak, schnitten of bijvoorbeeld slagroomgebakjes gaat maken, schep je het kapselbeslag in een kapselbak. Het is belangrijk dat het beslag goed verdeeld wordt over de bak en het oppervlak recht is. Daarvoor gebruik je een krabber met een rechte kant.

Hulpje bij het snijden van tompoucen
Als je geen speciale tompoucesnijder hebt in de bakkerij, kun je een kleine krabber met rechte kant gebruiken. Met een scherp mesje snijd je de tompoucen op de juiste grootte. Met je andere hand houd je de krabber rechtop – aan jouw kant – tegen de lange tompouce. Dit geeft houvast. Het is tenslotte al ingewikkeld genoeg om een tompouce door te snijden.
Bank aankrabben
De bank aankrabben kan ook met een grote krabber met rechte kant. Hier heb je niet per se een metalen krabber voor nodig.
Producten van de bakplaat lossen
Soms zijn platen niet goed gesmeerd, waardoor de producten moeilijk lossen. Met een krabber schuif je onder het product, zodat deze niet kapot gaat.
Een taart maskeren
Een krabber met een rechte kant zou je zelfs kunnen gebruiken om een taart mee te maskeren.
De ronde krabber
Bekken uitkrabben
Als je in een bekken een deeg of beslag hebt gemaakt, wil je natuurlijk alles gebruiken en zo min mogelijk verlies hebben. Met een krabber met ronde kant kun je dit eenvoudig uit de bekken schrapen.
Jam uit de emmer halen
Een kleine krabber met ronde kant is heel geschikt om jam uit de emmer te halen. Ook kun je met zo’n krabber gelijkmatig doseren.

Taart oppakken
Een zanddeegtaartje is erg fragiel. Als je deze moet oppakken, kun je er een ronde krabber onder schuiven. Zo voorkom je dat het taartje breekt.
Cakebeslag in de vorm scheppen
Hoewel cakebeslag vaak met een ijslepel of spuitzak in de vorm wordt gedaan, kan dit natuurlijk ook gewoon met een krabber!
De decoreerkrabber
Patroon in een product maken
Met een decoreerkrabber kun je producten zowel voor als na het bakken voorzien van een patroon. Denk aan boterkoeken, marsepein of de rand van een gemaskeerde taart.
Chocoladedecoraties maken
De tandjes waarover een decoreerkrabber beschikt, zijn perfect voor het maken van eenvoudige chocoladedecoraties. De getempereerde chocolade giet je op een strookje folie en strijk je gelijkmatig uit met een paletmesje. Vervolgens trek je de decoreerkrabber eroverheen, zodat je allemaal dunne chocoladestreepjes krijgt. Daarna buig je het folie en laat je de chocolade hard worden. Als je het folie dan verwijderd, heb je een eenvoudige maar chique chocoladedecoratie.
