Waarom pure chocolade helemaal niet zo slecht is


De allereerste chocolade die werd genuttigd was een drankje dat bestond uit fijngestampte cacaobonen, gemalen peper en paprikapoeder. Dit smaakte erg bitter. De pure chocolade van tegenwoordig wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe gezonder de chocolade voor je is. Maar wat maakt nou dat pure chocolade helemaal niet zo slecht voor je is?Bijna iedereen is dol op chocolade en heeft meestal een voorkeur: wit, melk of puur. Witte chocolade mag eigenlijk geen chocolade worden genoemd, want er is geen cacaopoeder aan toegevoegd, enkel cacaoboter. Als je hunkert naar een stukje chocolade, kun je het beste kiezen voor de donkerste variant, want daar is de meeste cacao in verwerkt. En juist die cacao maakt chocolade gezond.

Anti-oxidanten
Iedereen weet wel dat anti-oxidanten goed zijn tegen allerlei kwalen. Ze zorgen ervoor dat we beschermd worden tegen vrije radicalen, oftewel stofjes die ons ziek maken. Vrije radicalen komen bijvoorbeeld voor in sigarettenrook. De anti-oxidanten die in cacao zitten, heten flavonoïden.
Zoals al eerder gezegd is het echter wel van belang welke chocolade je eet. In witte chocolade zit helemaal geen cacao en in melkchocolade slechts 32%. Pure chocolade bevat minstens 54% cacao. Inmiddels zijn er ook soorten op de markt gebracht met 78%, 85% of zelfs 99% cacao. Deze bevatten maar liefst acht keer zoveel anti-oxidanten dan aardbeien!

cacao

Bloeddruk en bloedvaten
De flavonoïden die in cacao zitten, verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Je bloedvaten verwijden en daardoor daalt de bloeddruk. Een dagelijkse portie pure chocolade kan zeker nut hebben voor mensen met een hoge bloeddruk. Tevens verlaagt pure chocolade je cholesterol, wat ook weer goed is voor de gezondheid. Let er wel op dat je nu niet kilo’s chocolade gaat eten, want overgewicht verhoogt alsnog de kans op hart- en vaatziekten.

Tanden beschermen
Mits je de puurste variant kiest, kan chocolade zelfs je tanden beschermen tegen gaatjes en plakvorming voorkomen. Uit een onderzoek is gebleken dat pure chocolade zonder suiker de bacteriën die voor tandbederf zorgen, remmen.

Hoesten
Het moet niet gekker worden. Het stofje theobromine dat in cacao zit, zorgt ervoor dat een hoestprikkel onderdrukt wordt. Dus mocht je last hebben van chronische hoestklachten, dan is het eten van een stuk pure chocolade nog helemaal niet zo’n slecht idee.

Vitamines en mineralen
Pure chocolade is rijk aan vitaminen en mineralen, zoals kalium, ijzer en magnesium.

Verminderd stress
Een goede reden om af en toe een stukje pure chocolade te eten, is dat het tryptofaan bevat. Dat is een stofje waar je vrolijk van wordt. Het schijnt zelfs te werken tegen depressies. Daarnaast zit er in pure chocolade cafeïne en daarvan krijg je energie.

Take Back Your Health Conference 2015 Los Angeles

Follow
photos by: & ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *