De traditionele Vegter’s Rolletjes


Over een aantal dagen vindt de jaarwisseling weer plaats. Net als Sinterklaas, Kerst en Pasen kent ook Oud & Nieuw zijn traditionele producten. Op deze twee dagen kunnen natuurlijk de appelflappen, oliebollen en appelbeignets niet ontbreken, maar er is nog een andere lekkernij die met name in het noorden veel worden gegeten: Vegter’s Rolletjes. Misschien heb je deze opgerolde wafeltjes die gevuld worden met slagroom wel eens gezien of gegeten. Inmiddels bestaat het Vegter’s Rolletje, ook wel Nieuwjaarsrolletje genoemd, al bijna anderhalve eeuw! Het product kent dus een lange geschiedenis.

Vegter's rolletjes

Gerrit Vegter, geboren in het jaar 1844, leerde het bakkersvak van zijn vader. Vakscholen bestonden immers nog niet. Toen Gerrit Vegter twintig jaar was, ging hij werken in een bakkerij in Groningen. Samen met zijn vrouw, die hij daar had leren kennen, kocht hij in 1874 een voormalige bakkerij over. De bakkerswinkel zat op een erg gunstige plek. Door de handelsroute die Groningen met de veenkoloniën verbond, was er veel volk rondom de kade. Er ontstond een echt handelcentrum. Dit was tenslotte een plek waar mensen hun boodschappen deden.

Nog voordat brood- en banketbakkerij van Gerrit Vegter de beroemde Nieuwjaarsrolletjes maakte, was het in ons land al een traditie om deze op de dagen voor Kerst met het hele gezin te bakken. De dunne wafeltjes bakte men in een wafelijzer en vervolgens werden ze om een pollepel gerold, zodat er een echt Nieuwjaarsrolletje ontstond.
Ook in de beginjaren van Vegter’s banketfabriek werden de versgebakken wafeltjes met de hand opgerold. Omdat deze koekjes natuurlijk heet waren, beschermden medewerkers hun handen met de vingertoppen die ze van handschoenen hadden afgeknipt.

image003

Vegter is een echt familiebedrijf. Het is van generatie op generatie doorgegeven. Wat kleinschalig begon met een bakkerij waar de wafeltjes met de hand werden opgerold en verpakt, groeide in de jaren ’30 uit tot een fabriekje met een automatische wafelbakmachine die bestond uit maar liefst 14 ijzers!

Het verhaal achter de Kniepertjes en de Nieuwjaarsrolletjes
Achter de Kniepertjes en de Nieuwjaarsrolletjes – de producten waar Vegter om bekend staat – zitten een symbolische gedachte. De Kniepertjes worden volgens de traditie enkel gegeten op Oudjaarsdag en de Nieuwjaarsrolletjes enkel op Nieuwjaarsdag. Het Kniepertje, een plat, rond wafeltje, symboliseert het oude jaar. Het is als een boekrol ontvouwen. Je kunt overzien wat er in het jaar is gebeurd.
Het Nieuwjaarsrolletje, een Kniepertje dat opgerold is, symboliseert het nieuw jaar. Het nieuwe jaar moet zich tenslotte nog ontrollen. Oftewel: je weet nog niet wat je in het nieuwe jaar te wachten staat.

De Nieuwjaarsrolletjes worden meestal gevuld met slagroom. Echter hebben de slagroombussen sinds een aantal jaar een te grote spuitkop voor de rolletjes. Het is daardoor bijna onmogelijk om de rolletjes netjes met slagroom te vullen. Vegter organiseerde wedstrijd waarbij de persoon met de beste oplossing voor dit lastige probleem een beloning kreeg van 1.000 euro. De oplossing bleek makkelijker dan gedacht: een speciale spuitmond. Sinds een tijdje zit bij elke verpakking van Vegter’s Rolletjes een paarse spuitkop die je op een slagroombus kunt plaatsen. Natuurlijk kun je ook gewoon zelf verse slagroom kloppen en de rolletjes daarmee vullen!

image005

Hoewel je het bedrijf Vegter waarschijnlijk kent van de Nieuwjaarsrolletjes en de Kniepertjes, heeft het zijn assortiment de afgelopen jaren enorm uitgebreid. Je kunt onder meer kopen:
– Vegter’s Champagnerolletjes
– Vegter’s Chocolade Sticks
– Vegter’s Twentse Rolletjes
– Cheese Wafers
– Hazelnut Sticks
– Vegter’s Paasrolletjes
– Vegter’s Lentekriebels
– Vegter’s Chocoladewafels
– Suikervrije Rolletjes
– IJswafels

image007

Follow

2 Comments

  1. Hallo ik heb van die heerlijke Vegter rolletjes gekocht met een gratis mondstuk voor op de slagroombus ,de eerste 2 deden het goed en toen werd de slagroom dun en niet meer dik te krijgen
    En dat gebeurde met 2 bussen slagroom wat kan hiervan de oorzaak zijn
    Het was voor het eerst dat ik het gebruikte .

    1. Je moet de slagroombus telkens opnieuw schudden na het vullen van een rolletje. Daarnaast moet je de spuitbus zo recht naar beneden houden als mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *