Recept: Pure chocolademousse met amarena-kersen


Chocolademousse is zo’n toetje dat bijna iedereen lust. Het opkloppen van de eiwitten is het tricky gedeelte, maar als dat is gelukt, kan het eigenlijk niet meer fout gaan. Met chocolademousse zijn er veel variaties mogelijk, want naast de drie soorten chocolade – wit, melk en puur – kun je ook een likeur toevoegen. Ga je witte en pure chocolademousse maken? Vul de glaasjes dan om en om, zodat er een mooi effect ontstaat. Lees hieronder het recept voor een zachte, romige pure chocolademousse!

image001

Dit recept is voor ongeveer 5 glaasjes pure chocolademousse.

Ingrediënten:
– 200 ml slagroom
– Het eiwit van 2 eieren (ongeveer 60 gram)
– 55 gram fijne kristalsuiker
– 140 gram pure chocolade
– Amarena-kersen, chocoladeschaafsel of cacaopoeder ter decoratie

image005
Overige benodigdheden:
– Twee pannen
– Twee beslagkommen
– Spatel
– Glaasjes
– Weegschaal
– Twee schaaltjes
– Mixer met gardes
– Eventueel een spuitzak

Bereidingswijze:

1. Weeg de suiker en de pure chocolade af.

image007

2. Weeg de slagroom af en klop deze met een garde tot het lobbig is (tussen yoghurt en kwark in). Zet de slagroom daarna in de koelkast.

lobbige slagroom

3. Scheid het eiwit van het eigeel. Voor deze chocolademousse gebruik je alleen het eiwit.

image0114. Smelt ondertussen de pure chocolade volgens de au bain-marie-methode. Zet daarvoor een pan of een kom met de chocolade op een pan met een laagje water dat je laat koken.

image013

5. Terwijl de pure chocolade langzaamaan smelt, klop je het eiwit stijf. Voeg tijdens het opkloppen beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toe. De eiwitten zijn goed stijf geklopt als je de kom op zijn kop kunt houden en je geen suiker meer voelt als je een beetje eiwit tussen je vingers wrijft. Ook voelt het eiwit stevig aan tussen je vingers. Het stijf kloppen duurt zo’n 4 minuten.

image015

6. Spatel de gesmolten chocolade nu door het opgeklopte eiwit. Doe dit heel voorzichtig, want je wil niet dat het inzakt.

image017

image019

7. Haal de slagroom uit de koelkast en spatel ook dat voorzichtig door het eiwit-chocolademengsel. Als alles goed gemengd is, kun je de chocolademousse gaan verdelen over de glaasjes. Tip: leg onderin de glaasjes een aantal amarena-kersen. Die smaak gaat goed samen met die van de pure chocolademousse.

image021

image023

image025

image027

Zet de glaasjes minstens twee uur in de koelkast, zodat de chocolademousse kan opstijven. Garneer met een halve aardbei, chocoladesnippers, gekarameliseerde noten, een rozetje slagroom of cacaopoeder.

image029

image031
image033                          

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *