Tegenwoordig lijkt iedereen een blog te hebben of te willen. Er bestaan beautyblogs, fashionblogs, reisblogs en natuurlijk foodblogs. Maar hoe start je eigenlijk een foodblog? En wat moet je er voor doen en laten om het meeste uit je blog te halen? Je leest het hier!
Vind jouw richting
Allereerst moet eten je passie zijn. Er bestaan heel veel verschillende foodblogs. De ene blog is voor kookliefhebbers, terwijl de ander is meer gericht op bakken. Weer een andere blog plaatst enkel gezonde en glutenvrije recepten en dan heb je ook nog foodblogs die je alles leren over specifieke producten, zoals wijn, cupcakes of huisgemaakte jam.
Het kan ook zijn dat je juist houdt van recensies schrijven. In dat geval kun je overwegen om een blog te starten waarop je recensies plaatst van restaurants. Als je uitstraalt dat je het leuk vindt om artikelen te schrijven, zijn mensen sneller geneigd om te blijven hangen. Kortom: kies jouw richting en ga daarmee aan de slag!
Waarom?
Wat is de reden dat je een blog zou willen starten? Wat wil je ermee bereiken? De redenen kunnen erg uiteenlopend zijn. De één wil zijn schrijf skills verbeteren, terwijl de ander enkel zijn hart wil luchten. Ook kan het willen delen van je kennis een reden zijn om een blog te starten. Deze redenen maken dat je het bijhouden van een blog makkelijker volhoudt.
Bedenk een passende en pakkende naam
Nu je weet waarover je gaat schrijven, kun je een naam gaan bedenken voor jouw blog! Als het een persoonlijke blog is, kun je je eigen naam erin verwerken.
Weet waar je mee bezig bent
Een blog zonder foto’s is maar kaal. Echter is het wel belangrijk dat je foto’s op je blog plaatst die je daadwerkelijk mág plaatsen. Hoewel bijna elke website foto’s van anderen pakt, kun je hier op ‘gepakt’ worden. Een boze mail van iemand die een zaak tegen je aan wilt spannen – ja, dat kan echt gebeuren! – is natuurlijk niet de bedoeling. Maak dus de foto’s zelf of installeer de plugin Photodropper. Die afbeeldingen mag je gebruiken en het is nog gratis ook.
Bekijk de positieve kanten!
Op dagen waarop je geen zin of tijd hebt om een blogpost te schrijven, zal het moeilijk zijn om niet op te geven. Echter zullen dan ook alle leuke dingen die een foodblog met zich meebrengt wegvagen. Wat dacht je van de drang om nieuwe recepten uit te proberen? Het continu op de hoogte zijn van de nieuwste trends op het gebied van eten? Het steeds beter worden in het maken van food foto’s? Of de uitdaging om een originele blogpost te schrijven? En natuurlijk niet te vergeten: het delen van de dingen die je wilt delen.
Het hebben van een foodblog kun je ook zien als een persoonlijk receptenboek dat online staat. Wil je iets gaan maken? Dan kijk je voor het recept gewoon op je eigen website!
En het meest belangrijke: geef niet op!
Het zal een hele tijd duren voordat jouw blog veel bezoekers trekt. De eerste reactie op je blog van een vreemde duurt misschien wel een half jaar! Bovendien zijn er inmiddels zo veel blogs op het internet te vinden dat het tijd en energie kost om die van jou net zo aantrekkelijk te maken én te houden.