Sprietjes voor een chocoladeshowstuk


Als patissier maak je naast gebakjes, taarten en desserts ook chocoladeproducten. Het werken met chocolade is eigenlijk een discipline binnen het patisserievak. Je maakt bijvoorbeeld bonbons, truffels en decoraties voor gebakjes en taarten, maar ook het maken van een showstuk van chocolade behoort tot de werkzaamheden van een chocolatier.
Chocoladeshowstukken zijn compleet eetbaar, maar toch worden ze niet opgegeten. Deze kunstwerken zijn meer bedoeld om een etalage te verfraaien of de aandacht te trekken op een beurs.

Elk showstuk is anders, maar wat je vaak terug ziet komen, zijn een soort sprietjes van chocolade. Door de sierlijke bewegingen, gaat een showstuk meer leven. Het is vaak de finishing touch. Hoe worden deze sprietjes gemaakt?


Wat heb je nodig?
– Chocoladedruppels
– Een foodprocessor, zoals een Magimix
– Marmeren plaat
– Plastic handschoenen
– Stekers of taartringen

Hoe ga je te werk?
1. Voor het maken van chocoladesprietjes gebruik je een foodprocessor. Deze keukenmachine maalt de chocoladedruppels eerst tot gruis.

2. Wanneer je door blijft gaan met fijnmalen, wordt de massa vanzelf een klont die een beetje lijkt op klei. Omdat het chocolade is, zal dit redelijk snel hard worden. Het is dus belangrijk dat je snel werkt. Zet daarom van tevoren alles klaar.

3. In een bakkerij is de temperatuur een stuk lager dan thuis. Maak je deze sprietjes thuis, rol deze dan op een marmeren plaat. Draag ook plastic handschoenen, want anders kan de chocolade snel smelten en dan is rollen haast onmogelijk.

4. Mocht je wat oneffenheden in de sprietjes hebben, rol er dan met een krabber of een plaatje overheen, zodat de sprietjes weer strak en gelijk worden.

5. Als je een bepaalde ronding in de sprietjes wil, leg deze dan om een steker, een taartring of een spuitmondje heen. De sprietjes zullen snel uitharden en in hetzelfde model blijven staan.

Belangrijk om te weten:
– Het kan zo zijn dat de sprietjes na verloop van tijd verkleuren of wit uitslaan. Je kunt ze daarom het beste airbrushen of bijvoorbeeld met brons- of goudpoeder kleuren.
– Doe niet te veel chocoladedruppels tegelijk in de machine. Gelukkig haal je veel sprietjes uit weinig chocoladedruppels.
– Je kunt deze sprietjes met witte, melk- en pure chocolade maken. Bij alle drie de soorten zullen de sprietjes uitharden.

Follow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *